Havet, historien og politiske realiteter 2

6. oktober 2017

Havet, historien og politiske realiteter

Program for oktober, november og desember på Litteraturhuset er lansert

Senhøstens program på Litteraturhuset 2017 har blikket rettet mot samfunnet, historien og de politiske realitetene. I årets siste kvartal kommer Chimamanda Ngozi Adichie for å snakke om feminisme, Daniel Mendelsohn bringer Odysseen inn i samtida, mens Bushra Ishaq gir oss et bilde av de norske muslimene. Sara Danius forteller om årets Nobelprisvinner i litteratur, Riad Sattouf forteller om sin oppvekst i Midtøsten og Frankrike gjennom grafiske romaner, Jan Kjærstad og Hadia Tajik snakker om Norges ødelagte uskyld, og Erika Fatland og Carsten Jensen tar reisen langs Russlands grense.

Sesongåpning med Jan Kjærstad og Hadia Tajik
Programmet for siste kvartal åpner 18. oktober med Jan Kjærstad og hans kritikerroste roman av høsten, Berge. Her møter leseren et Norge anno 2008 som mister sin uskyld idet sentrale medlemmer av Ap blir funnet brutalt myrdet på ei hytte i Nordmarka. Hvordan ser denne romanen ut fra Arbeiderpartiets eget landskap? Jan Kjærstad møter nestleder i Ap Hadia Tajik til samtale på Litteraturhusets scene.

Riad Sattouf med grafiske romaner om oppveksten i Midtøsten
Franske Riad Sattoufs grafiske trebindsverk Fremtidens araber. Barndom i Midtøsten tar utgangspunkt i hans egen oppvekst. Med naivistisk strek går han inn i kulturkonflikter mellom Østen og Vesten sett med barnets øyne. 23. oktober møter han tegneserieskaper Kristian Krohg-Sørensen til samtale.

Chimamanda Ngozi Adichie om feministverktøy
25. oktober kommer Chimamanda Ngozi Adichie til Litteraturhuset. Etter å ha gitt ut essayet Vi burde alle være feminister, og pamfletten Kjære Ijeawele, eller et feministisk manifest på femten forslag, møter hun nå Morgenbladets kulturredaktør Ane Farsethås til samtale om litteraturens og feminismens framtid.

Erika Fatland om Russland sett fra nabovinduet
Russland har, og har opp gjennom historien hatt, enorm innflytelse på sine naboland. I år er det 100 år siden den russiske revolusjon. 1. november får Litteraturhuset besøk av Erika Fatland, som har besøkt alle Russlands naboer, og skrevet boka Grensen, som forener den personlige reiseskildringen med historien og samfunnsanalysen og gir oss innsikt i hvorfor grensene er trukket opp som de er. Hun møter kollega og forfatter Carsten Jensen til samtale om reisen som metode og utgangspunkt for å undersøke verden og skrive om den.

La oss snakke om muslimene
Hvem er de norske muslimene? Hva er de opptatt av, og hva tenker de om demokrati og kvinners rettigheter, terror, innvandrerskepsis og religion? Lege og samfunnsdebattant Bushra Ishaq gir i høstens bok et bilde av den tause majoriteten av norske muslimer, og hva de mener og står for. Boka er basert på statistikk fra de to første omfattende befolkningsundersøkelsene som noen gang er blitt gjennomført blant norske muslimer. 8. november møter Ishaq forfatter og journalist Ingeborg Eliassen til samtale.

Ny lørdagsforedragserie: Asiatiske stormakter for dummies
Gjennom fire foredrag vil Litteraturhuset gå dypere inn i fire av Asias stormakter, deres historie og deres rolle i dagens globale samfunn. Serien åpner med Russland for dummies ved Iver B. Neumann 28. oktober, og neste stormakt ut blir Kina 4. november, med foredrag ved Hans Jørgen Gåsemyr. 18. november står Tyrkia for tur ved Einar Wigen, før dummies-sesongen avrundes 2. desember med foredrag om India ved Guro Warhuus Samuelsen.

Havet i kunsten og litteraturen
Havet er merkbart til stede både i det aktuelle nyhetsbildet, i litteraturen og i billedkunsten, og har derfor også fått en sentral plass i programmet for Litteraturhusets 4. kvartal. Under arrangementet «Havet i kunsten» 15. november samles Morten Strøksnes, Marit Paasche og Lotte Konow Lund for å diskutere kunstverk som på ulike måter tematiserer eller bruker havet som motiv, med utstillingsaktuelle Vanessa Bairds verker utstilt på Kunstnernes Hus som et av arbeidene.

Lars Petter Sveen og Warsan Ismail om flukten fra Somalia
22. november møtes forfatter Lars Petter Sveen og kommentator Warsan Ismail, som selv har somalisk bakgrunn, til samtale om Sveens nye roman av høsten, Fem stjerner. Boka som følger fem somaliske ungdommer på flukt fra hjemlandet og over Middelhavet mot en ny og bedre framtid i Europa.

I klassikernes fotspor med Daniel Mendelsohn
Middelhavet er også sentralt idet den amerikanske forfatteren Daniel Mendelsohn følger i Odyssevs’ fotspor, både sjøveien og i litterær forstand, i sin nye memoar Odysseen. En far, en sønn og et epos. Mendelsohn møter kritiker Bernhard Ellefsen til samtale på Litteraturhuset 25. oktober om hvordan man kan bruke klassikerne og gjøre dem aktuelle i dag.

Litt lengre lesing: Ishavspirater
For de yngre er havet både iskaldt og farlig under den spennende langlesningen lørdag 18. november når forteller Torgrim Mellum Stene leser og forteller fra den Nordisk Råds-nominerte barneromanen Ishavspirater av Frida Nilsson.

Nærlesning: Kristina Lugn og jakten på kjærligheten
Et program som tar for seg havet må også ta for seg kjærligheten. I denne sesongens nærlesning 27. oktober møtes psykolog og samlivsterapeut Sissel Gran, Tinder-forfatter og kritiker Ellen Sofie Lauritzen og Litteraturhusets Lina Undrum Mariussen for å gå den svenske poeten Kristina Lugn nærmere i sømmene. Kveldens fokus er den desperate lengselen etter kjærlighet i diktsamlinga Bekantskap sökes med äldre bildad herre fra 1983.

Sara Danius om Nobelprisen i litteratur
Også i år gjør Litteraturhuset stas på årets nobelprisvinner, denne gangen med et ekstra sus av høytid, med storfint besøk av Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius 29. november. Hun vil gi publikum innblikk i Nobelprisens historie og fortelle om den engelske forfatteren Kazuo Ishiguro som fikk æren av å bli tildelt Nobelprisen i litteratur for 2017.

Debutantdager og NM i quiz
Tradisjonen tro inviterer Litteraturhuset til de årlige Debutantdagene når det nærmer seg jul, nærmere bestemt 6. og 7. desember. Her blir hver debutant behørig introdusert av en etablert forfatter, og får sine tilmålte tre minutter til å lese høyt fra debutboka. Førjulskosen fortsetter med NM i quiz 13. desember, ledet av Anne Gaathaug, Tuva Ørbeck Sørheim og Aslak Sira Myhre. Her blir det kniving om den gjeve pokalen.

Barn og ungdom
Høstens barne- og ungdomsprogram ble lansert allerede i august, og Litteraturhuset har opplevd enorm interesse, og har satt opp flere ekstraforestillinger på grunn av stor pågang. Senhøstens program inkluderer bursdagsfest, forfattermøter, skolebesøk, lese- og fortellestunder, teaterforestillinger, konserter og mye mer.

Jubileum: Antologi og podkast
Litteraturhusets 10-årsjubileum er allerede blitt markert gjennom blant annet et tungt internasjonalt program tidligere i høst og stor barnehagefest, men det er ikke over ennå.

I anledning jubileet gir Litteraturhuset publikum en unik mulighet til å gjenoppleve høydepunkter fra husets historiske program. På dagen for selve jubileet, fredag 6. oktober, slippes jubileumsantologien Litterær praksis. Ti år med samtaler. Denne boka presenterer noen av de beste samtalene som har funnet sted på Litteraturhusets scene i transkribert form, med blant andre Haruki Murakami, Chimamanda Ngozi Adichie, Sofi Oksanen og Toril Moi, Mario Vargas Llosa, Sara Stridsberg, Svetlana Aleksijevitsj og Patti Smith. Boka byr også på inviterte bidrag fra Kjersti Skomsvold og Mikkel Bugge, og illustrasjoner av Espen Friberg. Gratis antologi til Litteraturhusets besøkende gjennom høsten, så lenge beholdningen rekker.

Samme dag publiseres også et raust knippe podkast-episoder med perler fra Litteraturhusets arkiv, hvor man kan få gjenhør med blant andre Siri Hustvedt, Orhan Pamuk, Arundhati Roy, Per Petterson, Jonas Hassen Khemiri og Jason «Timbuktu» Diakité, Kerstin Ekman, P. O. Enquist og Chris Kraus.

For øvrig byr høsten på Litteraturhuset på en rekke arrangementer i regi av andre arrangører, og flere av høstens helger fylles huset av både Norsk sakprosafestival, Oslo internasjonale poesifestival og Oslo bokfestival.

Bla i programmet her:

Kontaktpersoner

Andreas Wiese

Rådgiver.

Andreas Liebe Delsett

Programsjef.