Nordiske prisvinnere, glemte konflikter og jihadistpoesiFoto: Forlagene. Bearbeidet av Gladesigner

4. januar 2018

Nordiske prisvinnere, glemte konflikter og jihadistpoesi

Nytt år og nytt program på Litteraturhuset

Litteraturhusets nye program preges av prisvinnende nordiske forfattere, glemte konflikter og jihadistpoesi. Blant gjestene i årets første kvartal er Suzanne Brøgger, Hanne Ørstavik, Rachel Cusk, Jennifer Egan, Johannes Anyuru, Lina Wolff, Therese Bohman, Martin Puchner og Elisabeth Kendall.

Internasjonale stjerner til Litteraturhuset
Rachel Cusk regnes som en av Englands fremste forfatter. Med kontroversielle romaner i det selvbiografiske landskapet har hun ofte blitt sammenlignet med Knausgård. Hennes nye romantrilogi blir sett på som en vending i forfatterskapet, og første bind, Omriss er nå tilgjengelig på norsk. Cusk møter Linn Ullmann til samtale 24. januar. Jennifer Egan mottok i 2011 Pulitzerprisen for Bølle på døra. Nå er tilbake med en ny, kritikerrost roman satt i 30- og 40-tallets New York, og møter Egan-entusiast Finn Skårderud til samtale på Litteraturhuset 7. februar.

Nordiske forfattermøter
Det er en begivenhet når danske Suzanne Brøgger møter sin norske forfatterkollega Hanne Ørstavik til samtale i det som er årets første arrangement på Litteraturhuset 17. januar, i en sesong som ellers er preget av nordisk samtidslitteratur. Den 28. februar møtes de svenske prisvinnende forfatterne Therese Bohman og Lina Wolff til samtale med norske Lotta Elstad om feminisme i romanform, mens fjorårets Augustprisvinner Johannes Anyuru møter Eivind Hofstad Evjemo 14. mars. Dessuten kommer noen av de mest markante norske navnene fra bokhøsten som var: Niels Fredrik Dahl møter Tove Nilsen 31. januar mens Øyvind Rimbereid og Cathrine Knudsen samtaler om humanisme og teknologi 21. mars.

Jihadistpoesi, verden og litteraturen
Det er ikke så mange som vet at Osama bin Laden skrev dikt. Eller at dagens leder av Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, gjør det samme, og at lederen av IS, Abu Bakr al-Baghdadi, har en doktorgrad i poesi. Den 21. februar kommer den anerkjente arabiskforskeren og professor ved Oxford University, Elisabeth Kendall, for å samtale med Sigurd Falkenberg Mikkelsen om poesi og hellig krig. Fokus på hvordan litteraturen virker i verden og verden formes av litteraturen blir det også den 14. februar når en av verdens fremste forskere på det som kalles verdenslitteratur, Martin Puchner fra Harvard University, kommer for å snakke med Helge Jordheim om fortellingene som skapte verden.

Glemte konflikter for dummies
Lørdagene i januar, februar og mars setter Litteraturhuset fokus på glemte konflikter. Etter svært populære serier med lørdagsforedrag om asiatiske stormakter, Afrika og Midtøsten for dummies, er turen kommet til fire land/konfliktområder hvor kunnskap og fokus ikke står i forhold til den alvorlige situasjonen. I løpet av en time får publikum en innføring i bakgrunnen for konflikter, fra en dyktig og anerkjent formidler. Først ut er Stig Jarle Hansen (NMBU) om Jemen 27. januar. Deretter tar Sten Widmalm fra Uppsala Universitet for seg Kashmir den 10. februar. Øystein H. Rolandsen (PRIO) snakker om Sudan og Sør-Sudan den 3. mars, mens Jenny Lorentzen (PRIO) snakker om Mali for dummies 17. mars.

Ellers blir det…
– Nærlesning av tegneserieklassikeren Maus og Patricia Highsmith
Saladindager om kvinnekortet i islamdebatten, palestinske drømmer og myter om Israel
Barneprogram med bl.a. Anna Fiske, Ragnar Aalbu, Øystein Runde, Maria Parr og mye mye mer

Bla i programmet her:

 

Kontaktpersoner

Andreas Wiese

Rådgiver.

Andreas Liebe Delsett

Programsjef.