Israel, feminisme og kurdernes situasjon

1. februar 2018

Israel, feminisme og kurdernes situasjon

Saladindager for tiende gang på Litteraturhuset

Israelske Ilan Pappe vil holde årets åpningsforedrag på Saladindagene 5. mars. Selve Saladinforedraget holdes i år av historikeren Peter Frankopan dagen etter. Og for første gang vil Saladindagene i år ha et eget program for videregående skoler.

6. mars: Korstogene sett fra Asia

Oxford-historiker Peter Frankopan, forfatter av den kritikerroste boka Silkeveiene. En ny verdenshistorie, gjester Litteraturhuset. 6. mars holder han årets Saladinforedrag om korstogene – sett fra Asia. Et nytt perspektiv på en kjent historie som snur opp ned på våre oppfatninger.

5. mars: Myter om Israel og Palestina

Også israelske Ilan Pappe vil utfordre våre oppfatninger. Historikeren er nå aktuell med boka Ti myter om Israel i norsk oversettelse. Er tostatsløsningen død? Spør han i årets åpningsforedrag, før han og Marte Heian-Engdal (aktuell med boka Israel. Historie, politikk og samfunn) møtes til samtale om det omstridte landet.

7. mars: Kvinnekortet i islamdebatten

Hvordan henger debatten om hijab, burkini, kvinnefrigjøring og de skamløse jentene sammen med innvandrings- og integreringsdebatten? Og hvorfor forsøker NATO og Vesten å redde kvinnene i Midtøsten? Forfatter Sofia N. Srour, sosiolog Hannah Helseth og religionshistoriker Marianne Bøe møter forfatter Sandra Lillebø til samtale om kvinnekortet i islamdebatten onsdag 7. mars.

7. mars: Kurdernes situasjon

Situasjonen for kurderne er bokstavelig talt brennaktuell: I Afrin angriper Tyrkia kurderne som kjemper mot IS, og kurdiske kvinner utsettes for seksualisert vold og æresdrap. Fafo-forsker Nerina Weiss og politiker og aktivist Seher Aydar møter Klassekampens Yohan Shanmugaratnam til samtale.
Skuespiller Iselin Shumba leser en novelle av HDP-leder Selahattin Demirtas, hovedgjest under Saladindagene i 2016, som i dag sitter fengslet i Tyrkia.

Saladinprogram for videregående skoler

I år inneholder Saladindagene for første gang et eget program for videregående skoler.
I løpet av én time vil historiker Ilan Pappe, sosiolog Hannah Helseth og forfatter Thorvald Steen gi tre ulike innblikk i spørsmål om religionskonflikt, kjønnsdebatt og kulturkamp som preger samfunnsdebatten. Programmet er åpent mot påmelding.

 

Fullt program for Saladindagene 2018 finner du her.

Se i programmet her: