Våren på Litteraturhuset 2

15. mars 2018

Våren på Litteraturhuset

Erpenbeck, Beatty, Thorup, Daoud, Aidt og Ali Smith m.fl.

Litteraturhuset lanserer i dag et knallsterkt vårprogram med prisbelønte og anerkjente forfattere som Jenny Erpenbeck (Tyskland), Ali Smith (Storbritannia), Naja Marie Aidt (Danmark), Paul Beatty (USA), Ariel Levy (USA), Kirsten Thorup (Danmark) og Kamel Daoud (Algerie).


Sterk internasjonal profil
Sesongen åpner med et forfattermøte av internasjonalt format, når Ali Smith møter Linn Ullmann 4. april. | LES MER

Uka etter kommer New Yorker-journalisten Ariel Levy, som har skrevet memoarboka Når reglene ikke gjelder, om når grunnen raser ut under ”hun som har alt”. Levy møter Bernhard Ellefsen til samtale 11. april. | LES MER

Paul Beatty er den første amerikaneren som har vunnet Booker-prisen, og 18. april kommer han til Litteraturhuset for å snakke med Dan Andersen om forfatterskapet og den prisvinnende romanen The Sellout. Superfan Thomas Seltzer innleder om hva Beattys forfatterskap betyr for ham. | LES MER

Algeriske Kamel Daouds roman Meursault-saken er en av de absolutt viktigste romanene som har kommet på fransk de siste årene. Her går Daoud i dialog med Albert Camus klassiker Den fremmede, og gir navn og stemme til broren til araberen som blir drept på stranden. Daoud kommer til Litteraturhuset 8. mai og møter Kjerstin Aukrust til samtale. | LES MER

Jenny Erpenbeck regnes som en av vår tids ledende forfattere, ikke bare i hjemlandet Tyskland. Da hennes roman Alle dagers ende kom på norsk tidligere i vinter, ble hun lansert som nobelpriskandidat og omtalt som ”fullt på høyde med mer berømte kolleger som Michel Houellebecq eller Elena Ferrante eller Karl Ove Knausgård”. Nylig ble det også kjent at hun er nominert til Man Booker International for Går, gikk, har gått. Erpenbeck gjester Litteraturhuset og møter Kaja Schjerven Mollerin til samtale 30. mai. | LES MER


Dansk vår
Vårprogrammet preges også av et sterkt dansk fokus: Sara Omars roman Dødevaskeren, om vold og æresdrap i kurdiske miljøer, slo ned som en bombe i dansk offentlighet i fjor høst. 2. mai møter hun byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen til samtale. | LES MER

Senere kommer fjorårets vinner av Nordisk råds litteraturpris, Kirsten Thorup, og hun møter Vigdis Hjorth til samtale 6 juni. | LES MER

Dessuten kommer en av vinterens absolutt mest populære forfattere blant kritikere og lesere, Naja Marie Aidt. Hun møter forfatterkollega Kjersti Skomsvold til samtale 28.5. | LES MER


Møt årets Vesaasprisvinner Zeshan Shakar
Blant de norske forfatterne som gjester Litteraturhuset i vår er det gledelig å kunne trekke frem kommer årets vinner av Tarjei Vesaas’ debutantpris Zeshan Shakar, som møter rapper og skuespiller Don Martin til samtale 20.4. | LES MER

Musikken tangerer også litteraturen når Anne Grete Preus og Kari Bremnes møter Marie Amdam til samtale 23.5. | LES MER

Mens Marit Eikemo og Birgit Alm møter Sandra Lillebø til samtale 25.4. | LES MER

Dessuten feires Bjørg Viks forfatterskap med en egen kveld 15.5, når Frode Grytten, Marie Aubert, Tove Nilsen og Janneken Øverland ser nærmere på Viks noveller.

Dessuten blir det lørdagsforedrag om fascismens arv, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, Anna Bache-Wiig og Yngvild Gotaas Torvik nærleser den franske spionserien Le Bureau 20.april, og fotball-VM sparkes i gang av verdenskjent filosof og Liverpool-supporter Simon Critchley 13.6.


Bla i programmet her: