30. mai 2018

Sommeren på Litteraturhuset

Nytt program med fotball-VM, Lena Andersson og nærlesning av Lamar

Litteraturhuset holder åpent hele sommeren, med Oslos beste uteservering og program med sommerpuls. Se fotball-VM på storskjerm sammen med forfattere som Dag Solstad, Helga Flatland og Endre Ruset og lær mer om vertsnasjonens litteratur og gastronomi. Få en snikkikk inn i noen av høstens mest spennende bøker, fra forfattere som Gert Nygårdshaug, Monica Isakstuen og Ragnar Hovland. Gå i dybden på musikere som Silvana Imam og Kendrick Lamar, og når sommeren så vidt er på hell kommer Lena Andersson med sin nye roman.

Russisk fotballsommer

Det er snart klart for fotball-VM i Russland, og Litteraturhuset farger deler av sommerprogrammet sitt i kledelige russiske farger. Simon Critchley er professor i filosofi, fotballentusiast og forfatter av boka Det vi tenker på når vi tenker på fotball, og sparker i gang fotballsommeren allerede onsdag 13. juni med et foredrag om fotballspillets estetikk.

Tradisjonen tro viser Litteraturhuset utvalgte kamper fra gruppespillet samt semifinalene, bronsefinalen og finalen på storskjerm. Men hvem skal vi heie på når Norge ikke er med i VM? Det skal avgjøres når Linda Eide (Sverige), Lars Petter Sveen (Danmark) og Odin Eiriksson (Island) møtes til debatt 16.6, før Island og Danmark spiller sine respektive åpningskamper.

Dessuten gir fotball-VM en anledning til å lære mer om vertsnasjonen: 14. juni blir det russisk litteratur i ekspressfart med russiskprofessor Ingunn Lunde. 20. juni serverer Iver B. Neumann i samarbeid med Kafe Oslo den middagen han tror ville blitt en innertier om Vladimir Putin hadde kommet på diplomatisk visitt. Mens det 21. juni blir mulig å bli kjent med Mikhail Bulgakovs sommergrøsser Fatale egg, lest og fortalt av Torgrim Mellum Stene.

I forbindelse med sluttspillet vil også poet og fotballentusiast Endre Ruset med venner (Lars Petter Sveen, Helga Flatland, Anna Kleiva, Ola Innset, Linda Eide, Dag Solstad, Ragnhild Lund Ansnes og Nils Henrik Smith) gå på scenen en time før kampen for å varme opp med kvalifisert og ukvalifisert fotballsnakk.

Snikkikk på høstens bøker

Noen bøker er på vei mellom forlag og trykkeri og vil være en del av årets bokhøst, men ingen har enda fått kikke. Bli med når Monica Isakstuen (19.6), Gine Cornelia Pedersen (26.6), Levi Henriksen (3.7), Ingvild Lothe (10.7), Ragnar Hovland (17.7) og Gert Nygårshaug (24.), Sigmund Løvåsen, Eldrid Lunden, Cesilie Holck og Gunnar Wærness (alle 31.7) leser fra sine ennå uutgitte bøker. Og 15. august avrunder vi sommeren med storfint besøk av Lena Andersson, som er aktuell med romanen Sveas sønn på norsk.

Musikalske dypdykk

Høsten 2017 gjestet Silvana Imam et fullsatt Litteraturhus og snakket om sin musikalske utvikling. 1. august blir det mulighet til å fordype seg i Silvanas verden når Litteraturhuset viser dokumentaren Silvana – väck mig när ni vaknat, med innledning av Nora Mehsen.

Få dager før Kendrick Lamar går på scenen i Tøyenparken under årets Øyafestival, dykker et superkvalifisert panel bestående av musikerne Arif og Nosizwe, musikkviter og kritiker Marius Emmanuelsen og journalist Ida Madsen Hestman ned i det amerikanske musikkikonets musikalske univers, på Klubbdagen 7. august.

 

Bla i programmet her: