Sesongåpning på LitteraturhusetTeju Cole i forestillingen «Black Paper», som forfatteren framfører på Litteraturhuset 29. august. Foto: Paula Court/Performa New York

9. august 2018

Sesongåpning på Litteraturhuset

Stjernespekket program i samarbeid med Kunstnernes Hus

Litteraturhuset og Kunstnernes Hus går i samarbeid og inviterer til en uke med litteratur- og kunstarrangementer og aktiviteter fra tirsdag 28. august.  Arrangementene foregår i begge hus og i helgen blir det skulpturutforskning og litterær skattejakt for barna i Slottsparken.

Årets hovedgjest: Teju Cole
Årets hovedgjest er den nigeriansk-amerikanske forfatteren og fotografen Teju Cole (f. 1975). Han er i august artist in residence i Litteraturhusets forfatterleilighet. Salman Rushdie er blant dem som kaller Teju Cole en av sin generasjons mest begavede forfattere. Cole har tidligere vært artist in residence ved Bard College og Literaturhaus Zürich. Cole er en kunstner som i sitt virke beveger seg sømløst mellom fotografi, tekst og performance. I løpet av oppholdet skal Cole lansere og snakke om sin nye essaysamling på norsk, Kjent og fremmed. Han vil også framføre en videreutviklet versjon av sin kritikerroste performance «Black Paper», om å leve i en svart kropp i Trumps USA. Han vil presentere film på Kunstnernes Hus og holde et eget foredrag om sitt blikk på det norske.

 

Mexicos nye stjerneskudd Valeria Luiselli
Valeria Luiselli regnes som en av de viktigste nye stemmene i spanskspråklig og meksikansk litteratur. Hun besøker Norge og Litteraturhuset for første gang med sin første roman på norsk, De vektløse. Luiselli har skrevet for The New Yorker, New York Times og McSweeneys, men sine romaner sine skriver hun på spansk. I De vektløse møter vi en navnløs forteller i Mexico City. Hun er ulykkelig gift, har to barn og lengter etter en narrativ orden på sitt liv. Fortelleren blir besatt av Gilberto Owen, meksikaneren som skrev en rekke brev fra Harlem under Harlem-resessansen.  Langsomt glir de to inn i hverandres litterære virkeligheter. Tirsdag 28. august åpner Valeria Luiselli det ukelange programmet i Wergelandsveien med en samtale med professor og styreleder ved Litteraturhuset, Helge Jordheim.

 

Utsatte kropper, Harlem-renessansen og Trumps USA
Som Cole er Luiselli en forfatter som ikke er redd for å gå inn i de mest kontroversielle temaene i vår tid: rasisme, diskriminering og historiens åpne sår i hjemlandet, så vel som i Trumps USA. Disse temaene er utgangspunkt for en samtale mellom Luiselli, Cole og den britisk-somaliske forfatteren Nadifa Mohamed onsdag 29. august.

I kjølvannet av de siste årenes sterke bølge av afroamerikansk litteratur har mange også fått øynene opp for eldre forfatterskap som James Baldwin, en forfatter Cole også har bidratt til å løfte gjennom essaysamlingen Kjent og fremmed. Med dette som bakteppe har Litteraturhuset bedt Nadifa Mohamed om å dykke enda dypere i den rike amerikanske litteraturen. I sitt originalskrevne foredrag lørdag 1. september tar hun for seg perioden som kalles Harlem-renessansen, den kunstneriske og intellektuelle gullalderen med et sterkt sosialt engasjement som fant sted i Harlem på 1920-tallet, representert ved Claude McKay: en av de viktigste stemmene fra epoken som nå får sin renessanse.

 

Litterær og kunstnerisk skattejakt for barna

Helgen 1.­–2. september inviteres barn og foreldre til Slottsparken når Litteraturhuset og Kunstnernes Hus i samarbeid med Slottet organiserer litterære og kunstneriske aktiviteter. Kunstnernes Hus inviterer barna til å bli bedre kjent med Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark og arkitekturen i og rundt Slottsparken. Etterpå blir det familieworkshop for store og små i Kunstnernes Hus atelier. Litteraturhuset inviterer barn og foreldre i alle aldre til litterær skattejakt i Slottsparken søndag 2. september.

 

Internasjonal anerkjent kunstner Pierre Huyghe i ny utstillingsserie
Silver Series er Kunstnernes Hus’ nye utstillingsserie i Kunstnernes Hus Kino som presenterer internasjonale kunstnere som arbeider med film- og video. Denne serien lanseres for første gang under sesongåpningen med den anerkjente franske kunstneren Pierre Huyghe (f. 1962). Huyghes filmer og installasjoner utforsker grensene mellom fakta og fiksjon, natur og kultur, og gir ofte assosiasjoner til postapokalyptiske fremtidsscenarier. Huyghe har hatt separatutstillinger ved bl.a. The Broad Museum, Los Angeles (2018), Skulptur Projekte Münster (2017) og Guggenheim Museum, New York (2017). På Kunstnernes Hus vises fire filmer: A Journey that Wasn’t, The Host and the Cloud, A Way in Untilled og Human Mask. Torsdag 30. august holder forsker og kurator ved Henie Onstad Kunstsenter Susanne Østbye Sæther en innledning om Huyghe.

 

Lansering av Nordic Art Press
Lørdag 1. september kl 16:00 åpner Nordic Art Press (NAP) bokutsalg på Kunstnernes Hus, og vil med dette ta over for Torpedo bokhandel. NAP er et nettverk for distribusjon og formidling av nordiske kunstbøker, og på Kunstnernes Hus vil NAP selge bøker og publikasjoner fra sentrale forlag og utgivere fra det nordiske kunstfeltet.

 

Cats vs. Dogs
Forfattere og deres firbeinte venner har en lang historie. Men er det trofaste bikkjer eller troløse katter som gjelder? Lørdag 1. september møtes et panel av forfattere og eksperter for å komme til bunns i et av menneskehetens store spørsmål: Hva er best av katt og hund? To lag av henholdsvis hunde- og katteelskende forfattere vil komme med sine vitnesbyrd, og basert på disse vil publikum selv fatte den endelige avgjørelsen. På kattelaget stiller Linn Ullmann, Dag Solstad, Amalie Kasin Lerstang, Bernhard Ellefsen og Eirik Newth. På hundelaget stiller Kjersti Skomsvold, Ingvild Lothe, Helge Svela og Bjørn Gabrielsen. Mattis Herman Nyquist er kveldens nøytrale programleder.

Se komplett program på litteraturhuset.no/sesongapning og kunstnerneshus.no/sesongapning

Litteraturhusets øvrige program for september-oktober lanseres tirsdag 14.8. Kunstnernes Hus’ øvrige program for høsten finnes på kunstnerneshus.no/kalender