Automatisk kladd 5

15. august 2018

Stjernespekket høstprogram

Marlon James, Colm Tóibín, Valeria Luiselli og Eduardo Halfon er blant gjestene på høstens program.

I høst kan du møte forfattere fra hele verden på Litteraturhuset: Marlon James (Jamaica), Valeria Luiselli (Mexico/USA), Didier Eribon (Frankrike), Linnea Axelsson (Sverige), Lone Aburas (Danmark), Eduardo Halfon (Guatemala), Nadifa Mohamed (Somalia/UK) og Teju Cole (Nigeria/USA) er blant gjestene i august, september og oktober.

Et eget program er viet ny litteratur fra Mellom-Amerika og Karibia, og hele tre av forfatterne holder originalskrevne foredrag om sine litterære ledestjerner. Dessuten: Stort barneprogram og flere av høstens sterkeste norske forfattere.


Åpningsuke med Cole, Luiselli, Mohamed og skattejakt i Slottsparken
Årets åpningsuke skjer i samarbeid med Kunstnernes Hus 28.8-2.9 med Teju Cole som hovedgjest og artist in residence. Han deltar på flere arrangementer, bl.a. sammen med Mexicos nye litterære stjerne, Valeria Luiselli, og britisk-somaliske Nadifa Mohamed. Helgen 1.-2.9 blir det litterære og kunstneriske aktiviteter for barn og familier i Slottsparken.
Les mer om sesongåpningen her.


Ny litteratur fra Mellom-Amerika og Karibia

Marlon James vant Bookerprisen i 2015 for romanen A brief history of seven Killings, som i høst utkommer på norsk, oversatt av et stjernelag av norske forfattere og oversettere. James utgjør spydspissen i en ny bølge forfattere fra Karibia og Mellom-Amerika, og han er sammen med guatemalanske Eduardo Halfon hovedgjest når Litteraturhuset fokuserer på denne litteraturen 13.-16.9.
Les mer om Mellom-Amerika og Karibia her.


Litterære ledestjerner: Cortázar, de Beauvoir og Claude McKay
Høstens program byr på hele tre originalskrevne foredrag der internasjonale forfattere snakker om forfatterskapene de selv setter høyest. Denne serien startet i 2016 med César Airas foredrag om norsk-argentinske Norah Lange, og serien inneholder så langt bidrag fra Édouard  Louis om Toni Morrison, Han Kang om Astrid Lindgren og Paul Auster om Nathaniel Hawthorne.

Denne høsten fortsetter serien når britisk-somaliske Nadifa Mohamed snakker om Claude McKay og Harlem-renessansen 1.9, Eduardo Halfon forteller om Julio Cortázars innflytelse på eget forfatterskap 16.9, og Didier Eribon diskuterer aldring og politisk deltakelse hos Simone de Beauvoir 5.10.


Nordisk virkelighet
Barsel, vold og rasisme er blant temaene som sterkest preger den skandinaviske samtidslitteraturen og Litteraturhusets program denne høsten. Kjersti A. Skomsvold og Mikkel Bugge møter Cathrine Strøm til samtale om litterære foreldreskap 5.9.

Tre av skandinavias beste unge poeter leser fra sine kritikerroste diktsamlinger av året når Linnea Axelsson, Lone Aburas og Amalie Kasin Lerstang gjester Litteraturhuset 12.9.

Kathrine Nedrejord og Maria Kjos Fonn snakker med regissør Kjersti Horn om hvordan man kan behandle overgrep litterært 19.9. Og hva skjer når Claudia Rankines poetiske kritikk av det rasistiske USA slår ned i en skandinavisk offentlighet? Det diskuterer gjendikterne Marie Silkeberg, Victor Boy Lindholm, Camara Lundestad Joof og Kristina Leganger Iversen 12.10.

Og da har vi enda ikke nevnt Didier Eribon og Magnus Marsdal 3.10; Wendy Pearlman om Syria 10.10; et stort stjernelag med norske forfattere som tar debatten: Hva er best, hun eller katt?; lørdagsforedrag om oljefondet, cyberkrig og Mellom-Amerika; stort barneprogram med bl.a. Simon Stranger, Nancy Herz og mye mye mer!

 

Bla i programmet her: