Nordisk-bonanza på høstprogrammet

3. oktober 2018

Nordisk-bonanza på høstprogrammet

Møt mer enn åtti nordiske forfattere og kritikere i høst

Den nordiske samtidslitteraturen preger så til de grader Litteraturhusets nye program. I årets siste kvartal kan publikum møte mer enn åtti nordiske forfattere og kritikere, inkludert samtlige nominerte til Nordisk råds litteraturpris, samtlige norske skjønnlitterære debutanter, årets mottaker av P. O. Enquists pris, Caroline Minor, og dessuten Per Petterson, Trude Marstein, Kyrre Andreassen, Jenny Hval, Olga Ravn og Jan Guillou. Vi feirer Margit Sandemo med en nærlesning av Sagaen om Isfolket, og året avsluttes med en av verdens ledende tenkere innen kritisk og postkolonial teori: Achille Mbembe.

80 nordiske forfattere og kritikere på to måneder
Dagen før Nordisk råds litteraturpris deles ut på Den norske Opera og Ballett kan publikum møte samtlige av de nominerte på Litteraturhuset, mandag 29.10. De nominerte presenteres av et nordisk kritikerkorps før de selv leser høyt fra verkene som er nominert til Nordens viktigste litteraturpris.

Onsdag 24.10 deles en annen gjev litteraturpris ut på Litteraturhuset: P. O. Enquists pris. Tidligere prisvinner Lars Petter Sveen holder et nyskrevet foredrag om P.O. Enquists forfatterskap, og publikum kan møte årets prisvinner, danske Caroline Minor, i samtale med forfatterkollega Mikkel Bugge.

I tillegg møtes Olga Ravn og Jenny Hval 31.10, Per Petterson og Bjørn Ivar Fyksen 7.11, Trude Marstein og Kyrre Andreassen 14.11 og Jan Guillou og Simen Ekern 21.11. Dessuten vil samtlige norske skjønnlitterære debutanter presenteres av etablerte forfatterkollegaer som Vigdis Hjorth, Steinar Opstad, Mona Høvring og Tom Egeland 28. og 29.11. Til sammen betyr det at mer enn åtti nordiske forfattere og kritikere gjester Litteraturhuset i dette kvartalsprogrammet.

Stjernefilosof Achille Mbembe
I flere år har Litteraturhuset jobbet med å få den anerkjente filosofen og historikeren Achille Mbembe til Norge. Nå skjer det endelig. 4. desember besøker han Litteraturhuset for å holde et originalskrevet foredrag med tittelen «Savage Objects», etterfulgt av en samtale om sin tenkning og sitt forfatterskap.

Mbembe er professor ved University of Witsvatersrand i Johannesburg, Sør-Afrika, forfatter av bøker som Critique of Black Reason og On the Postcolony. Han regnes som en av vår tids mest innflytelsesrike tenkerne ikke bare på det afrikanske kontinentet men innenfor kritisk og postkolonial teori overhodet. Før Oslo og Litteraturhuset skal Mbembe til Bergen for å delta på den årlige Holberg-debatten.

Som oppladning til Mbembes besøk vies dette kvartalets lørdagsforedrag til en ny serie om postkoloniale klassikere for dummies. Serien åpner 27.10 med Edward Said for dummies, og deretter følger Frantz Fanon for dummies 3.11, W.E.B. Du Bois for dummies 17.11 og Johan Turi/Emilie Demant Hatt for dummies 1.12.

Nærlesning av Sagaen om Isfolket
Litteraturhuset feirer en av Nordens mest folkekjære og leste forfattere med en nærlesning av Margit Sandemos Sagaen om Isfolket. Biograf Sølvi Værhaug innleder om forfatteren, før Knut Olav Åmås, Aina Villanger og Selma Lønning Aarø tar for seg dette massive bokprosjektet og diskturer dets innflytelse og betydning.

Bla i programmet her: