Susanne Kaluza ny daglig leder på litteraturhusetFoto: Ihne Pedersen

28. februar 2019

Susanne Kaluza ny daglig leder på Litteraturhuset

Hun er kåret til et av Norges fremste ledertalenter og en av Norges mest innflytelsesrike personer. Nå går hun fra å jobbe med likestilling i næringslivet til å lede Litteraturhuset i Oslo.

Styreleder: Helge Jordheim

  • tlf. 99 62 52 53

Påtroppende Daglig leder: Susanne Kaluza

  • tlf. 95 72 57 53

Litteraturhuset i Oslo er Norges første og største litteraturhus. Da huset ble stiftet i 2007, satte de ordet “litteraturhus” på agendaen. Nå finnes det Litteraturhus rundt om i hele landet.
Litteraturhuset er en braksuksess og har et program med noe for alle. Tenåringen din kan komme på skolebesøk for å høre Inti Chavez Perez diskutere flørting og grensesetting post-metoo eller komme på Saladindagene der syriske forfattere forteller om fengselsforholdene i et diktatur, sier Helge Jordheim, professor i kulturhistorie og styreleder ved Litteraturhuset.

Til stillingen som ny daglig leder var det 51 søkere. 27 ble vurdert som så kvalifiserte at de var inne til intervju.
-Nå har vi hatt en lang prosess med mange særs kvalifiserte kandidater, og sitter igjen med en ny daglig leder som kan gi oss et løft i en tilspisset konkurransesituasjon, sier Jordheim.

Han sier at Kaluzas spisskompetanse innen digital strategi og nye medier har veid tungt, men også hennes fokus på samfunnsansvar og evne til å vekke engasjement.
Kaluza blir første kvinne som leder Litteraturhuset, og tar over stafettpinnen etter Andreas Wiese som etter at han fylte 60 år ønsket å fokusere mer på skriving, og går over i en annen stilling på huset.
-Vi har et sterkt team og 11 gode år bak oss. Da er det ekstra viktig å ikke hvile på laurbærene. I jakten på ny daglig leder så vi etter noen som kan gi oss en ekstra dytt. Det vet vi at vi får med Kaluza, sier Jordheim.

Ansettelseskomiteen har bestått av styreleder, to styremedlemmer og en tillitsvalgt. De vektlegger at Kaluza har en unik profil som kombinerer politisk engasjement, forretningsutvikling, journalistikk, gründervirksomhet og ledelse.
-For oss ansatte har det vært viktig å finne en daglig leder som tenker nytt. Vi har ønsket en personalleder som kan få fram det beste i medarbeiderne og som framstår tydelig og synlig innad så vel som utad. Kaluza har en egen evne til å få folk med seg, sier ansattrepresentant Velaug Bergum.

Den siste tiden har Kaluza vært leder i SHE, et selskap som jobber med likestilling i næringslivet. Før det jobbet hun med samfunnsansvar i Trigger. Da hun var redaktør for Kvinneguiden, gav hun Egmont-nettstedet en kombinasjon av kvalitetsløft og økning på lesertall. Jobben gjorde at hun ble utnevnt til Årets Meningsbærende Redaktør av Redaktørforeningen. Kaluza har også gitt ut tre bøker på Aschehoug og Forlaget Press, og kommer i disse dager med bok nummer fire på Res Publica. Mange kjenner henne som en sterk stemme i samfunnsdebatten.

I møtet med Litteraturhuset som institusjon er hun inspirert, men ydmyk:
-Litteraturhuset er historien om en suksess. De ansatte leverer knallsterke program i sesong etter sesong. Nå gleder jeg meg først og fremst til å bli enda bedre kjent med dem. Sammen skal vi finne ut hvordan Litteraturhuset skal løftes til neste nivå både analogt og digitalt. Vi skal fortsette å være Norges viktigste sted for samfunnsdebatt og et sted hele Europa ser til for inspirasjon .

Kaluza tiltrer stillingen i begynnelsen av mai.

Susanne Kaluza ny daglig leder på Litteraturhuset 1

Foto: Agnete Brun

Pressebilder til fri bruk finnes her
Foto gruppebilde: Ihne Pedersen
Foto portrett: Agnete Brun

For ytterligere kommentarer kontakt styreleder Helge Jordheim på 996 25 253 eller Susanne Kaluza på 957 25 753.