Politiske følelser, fengselslitteratur og klein sex

25. mars 2019

Politiske følelser, fengselslitteratur og klein sex

Velkommen til våren på Litteraturhuset

I vår på Litteraturhuset: Edouard Louis og Geoffroy de Lagasnerie om gule vester og knuste kropper, Chris Kraus om Mary McCarthy, Gunilla Bergstrøm om hva god barnelitteratur er og kan gjøre, Siri Hustvedt, Sara Ahmed, Kolbein Falkeid, Kristen Roupenian og Helle Helle.

Katter, kvinner og klein sex er tema for vårens sesongåpning, som tar for seg en av de mest omtalte og omdiskuterte novelledebutene i nyere tid. Kristen Roupenians novelle «Cat Person» ble et viralt fenomen midt i metoo, og ble blant annet plukket opp av Eline Lund Fjæren, som satte den på leselista for sin feministiske lesesirkel. Nå møtes de to på Litteraturhuset 3. april for en samtale om Roupenians nyoversatte novellesamling Du vet at du vil.

Politikk og følelser
Fra de gule vestene i Frankrike og høyrepopulismens framvekst til Brexit og metoo: Forholdet mellom følelser og politikk berører kjernen av flere av samtidas store spørsmål. Det er også kjernen i den anerkjente samfunnsforskeren Sara Ahmeds arbeid. I 2016 forlot hun prestisjetunge Goldsmiths University i London, i protest mot institusjonens håndtering av varsler om seksuell trakassering og overgrep. Den 22. mai kommer Ahmed til Litteraturhuset for å snakke om sin forskning på politikk og følelser.

Den 27. mai markeres Norges-lanseringen av Edouard Louis’ nye roman Hvem drepte faren min, en bok som begynte med en monolog til Litteraturhusets jubileumsforestilling i 2017, og som nå er under oversettelse til et titalls språk og har blitt til teater. Lanseringen markeres med en samtale der Louis får selskap av Geoffroy de Lagasnerie, som er en av de mest sentrale franske intellektuelle i sin generasjon. De snakker om gule vester og knuste kropper med Ingrid Grønli Åm.

Internasjonale stjerne-forfattere kommer tilbake
Edouard Louis er bare en av flere internasjonale stjerner som denne våren kommer tilbake til Litteraturhuset. Amerikanske Chris Kraus kommer tilbake den 7. juni for å holde et originalskrevet foredrag om sin litterære ledestjerne Mary McCarthy, mens Siri Hustvedt kommer den 12. juni for å snakke med Linn Ullmann om sin nye roman Minner om fremtiden. Også Helle Helle kommer 10. april for å snakke om sin nye, kritikerroste roman de, mens Jon Kalman Stefansson kommer den 8. mai for å snakke om sin nye roman Asta.

Den nye fengselslitteraturen
En ny bølge fengselslitteratur har de siste årene vokst fram i Midtøsten, og det er denne som danner utgangspunkt for årets Saladindager 4.-6. april, som blant annet gjestes av tyrkiske Burhan Sönmez, libanesiske Elias Khoury og syriske Mustafa Khalife, alle tre aktuelle med kritikerroste og egenartede fengselsromaner på norsk.

Norsk matpolitikk for dummies
Mens våronna tas på gårder over hele landet og jordbruksforhandlingene er forventet å følge sin sedvanlige dramaturgi, vil Litteraturhuset forsøke åpne opp den offentlige samtalen om norsk matpolitikk med en foredragsserie som tar for seg ideen om forbrukermakt, forholdet mellom kjøtt og klima, og framtida for norsk fiskeri- og landbrukspolitikk. Foredragsserien avrundes med en strategidiskusjon 5. juni, der vi spør hvordan framtidas norske middagstallerken skal se ut.

Dessuten blir det…
Nærlesning av Babylon Berlin
TV-serien Babylon Berlin var basert på tyske Volker Kutschers bøker og er den dyreste ikke-engelske TV-serieproduksjonen noensinne. Serien skildret et vippepunkt i tysk historie. Kunne ting gått annerledes? Og hvor tett ligger serien egentlig på virkeligheten? Tre Babylon Berlin-fans, Erle Marie Sørheim, Ola Innset og Matilde Holdhus setter serien under lupen 3. mai.

Mammaen til Albert Åberg
Møt nordisk barnelitteraturs grand old lady! Onsdag 15. mai møter Gunilla Bergström, forfatteren av Albert Åberg-bøkene Liv Gulbrandsen til samtale om hva god litteratur og kunst for barn egentlig er og hvorfor Albert Åberg-bøkene er så gode. Til møtet kommer også den nyetablerte Kalaskvartetten, som presenterer Georg Riedels klassikere skrevet til Albert Åberg og en lang rekke andre barneklassikere, i ny tapning.

Kolbein Falkeid og Herborg Kråkevik
Kolbein Falkeid er den norske vestlandspoesiens nestor. Pål Helge Haugen omtaler ham som en samtalens poet. Andre kjenner ham, kanskje uten å vite det, som tekstforfatteren til VAMP. Herborg Kråkevik har i mange år alltid gått med en diktsamling av Falkeid i veska. 20 mai møter Endre Ruset de to til samtale.