Litteraturhuset til Frankfurt med internasjonal forestillingSandra Kolstad, Lone Aburas og Kayo Chingonyi. Foto: Jo Straube

28. mai 2019

Litteraturhuset til Frankfurt med internasjonal forestilling

Litteraturhusets bidrag til bokmessa i Frankfurt bringer Norge nærmere verden.

– Litteraturhuset er stolte av å presentere et knippe stemmer som vil prege europeisk litteratur i årene som kommer. Vårt bidrag til bokmessa i Frankfurt og det norske Bokåret er en forestilling som ikke viker unna de mest betente emnene i dagens Europa, sier daglig leder ved Litteraturhuset Susanne Kaluza.

Tre toneangivende unge europeiske forfattere har derfor fått i oppdrag å skriver nye tekster om følelser, språk og politikk som så tonesettes til musikk som spesialskrives for tekstene. Resultatet blir en helt ny forestilling om det som rører seg i det unge Europa av og med Maria Kjos Fonn (Norge), Kayo Chingonyi (Storbritannia), Lone Aburas (Danmark) og Sandra Kolstad (Norge)

Maria Kjos Fonn (Norge) har med sitt kritikerroste, unge forfatterskap blitt kjent som en uredd utforsker av temaer som psykisk og fysisk vold og overgrep. Lone Aburas (Danmark) skriver med sinne, skarphet og humor om rasismens og diskrimineringens mange lag i det liberale, globaliserte Danmark. Kayo Chingonyi (Storbritannia) skriver med skarp observasjonsevne, ubesværet letthet, rytme og flyt når han skildrer livets overgangsfaser, maskulinitet, hudfarge og fellesskap. På hvert sitt vis har de tre forfatterne utfordret måtene vi tenker om fellesskap, språk og følelser på. Forfatterne vil selv fremføre tekstene sine i forestillingen, til ny musikk av Sandra Kolstad.

– Prosjektet startet med en forestilling av og med Édouard Louis, Athena Farrokhzad, Kristina Leganger Iversen og Sandra Kolstad, som ble urframført på Litteraturhuset i 2017. Dette ble så godt mottatt at vi ønsket å løfte prosjektet videre, sier programsjef på Litteraturhuset Andreas Delsett.

Prosjektet har også vokst videre. Édouard Louis har siden videreutviklet teksten han skrev for Litteraturhusets forestilling til romanen Hvem drepte faren min, som ble lansert i norsk oversettelse 27. mai.

Den nye forestillingen blir en fortsettelse av samtalen som startet 2017, med helt nye stemmer. Maria Kjos Fonn, Kayo Chingonyi, Lone Aburas og Sandra Kolstad undersøker følelsenes plass i samfunnet og litteraturen. Klima, rasisme og økende forskjeller preger samtidsdebatten. I lys av disse store sakene spør forestillingen: Hvem er det som har lov til å være sint? Hvilke følelser er lov? Hva betyr det at noen er privilegerte nok til å heve seg over følelsene?

Den nye forestillingen har premiere på Litteraturhuset 25. september i år. Deretter skal den på turné i Norge og Europa før den vises på den norske gjestelandspaviljongen i Frankfurt 18. oktober. Forestillingen er produsert i samarbeid med NORLA og det norske Bokåret.

– Den norske litteraturen har ikke oppstått i et vakuum, men blitt til gjennom kontinuerlig utveksling av ideer og språk med verden rundt oss, og det viser vi i praksis med denne forestillingen, sier Delsett. – Vi er stolte av å levere et bidrag til Bokåret og Frankfurt som nettopp plasserer norsk litteratur i en europeisk kontekst.

Kontaktpersoner

Andreas Liebe Delsett

Programsjef.