Verden i svart/hvitt 1

26. juni 2019

Tre verdensstjerner til Litteraturhuset

Hvorfor er det egentlig så vanskelig å snakke om egne privilegier og rasisme? På Litteraturhusets sesongåpning 19.-21. august presenteres internasjonalt ledende stemmer innen temaer som rasisme, makt, hvithet og privilegier. 

– Hvorfor er det egentlig så vanskelig å snakke om egne privilegier og rasisme? Med litteraturen som utgangspunkt håper vi å kunne bringe denne samtalen noen steg videre, sier leder ved Litteraturhuset Susanne Kaluza.

Årets hovedgjest, professor Claudia Rankine, har allerede rukket å bli et verdensnavn. Hennes diktsamling Citizen har på kort tid fått kultstatus og har som eneste poesibok noensinne inntatt en solid plass på NY Times bestselgerliste for skjønnlitteratur. Hun gjester Norge for første gang, sammen med Roxane Gay og Igoni Barrett, to forfattere som med stor originalitet og skarp humor på forskjellig vis tematiserer utenforskap, kjønn, traumer og hva det vil si å leve i svarte og hvite kropper.

Gay er gjesteprofessor på Yale, fast spaltist i The New York Times og en nyskapende forfatter i nærpå alle sjangre, mens Barrett fikk sitt store gjennombrudd med romanen Blackass, og er kåret til en av de 39 beste forfatterne i Afrika sør for Sahara.

– Vi må våge å sette et søkelys på våre egne privilegier. Barrett, Gay og Rankine utforsker dette temaet fra hvert sitt ståsted, med sjangre som varierer fra dramatikk og poesi til roman og essay. Sammen kan de gjøre oss litt klokere om et tema som favner de store debattene i samfunnet vårt i dag, fra politivold, innvandring og Black Lives Matter til Me Too, seksuell trakassering og likestilling, sier Kaluza, som under tittelen «Verden i svart/hvitt» inviterer til tre dagers åpningsfestival med diskusjon, teater og foredrag på Litteraturhuset i august.

Om forfatterne
Verdensstjernen Claudia Rankines diktsamling Citizen, fra 2014, har hatt et sjeldent gjennomslag i den amerikanske samfunnsdebatten og regnes allerede som en moderne klassiker. Hennes forfatterskap har inspirert en hel generasjon unge forfattere som franske Édouard Louis, danske Lone Aburas og vår egen Camara Lundestad Joof. Når Rankines teaterstykke The White Card leses på Litteraturhuset i august er det for første gang på en scene utenfor USA. I tillegg er det en begivenhet når Rankine i tillegg presenterer et originalskrevet foredrag der hun løfter fram fem samtidige, svarte kvinnelige poeter som hun mener flere burde få øynene opp for.

Roxane Gays essaysamling Bad feminist gikk rett inn på New York Times’ bestselgerliste da den kom ut i 2014. Hennes skarpe, sårbare, humoristiske stemme har gitt henne et enormt gjennomslag i flere sjangre. Hun er gjesteprofessor på Yale, skriver skjønnlitterært og har som fast spaltist i The New York Times markert seg som en av de tydeligste stemmene i den amerikanske «Me too»-debatten. Hun er også en av skaperne bak Marvels tegneserie World of Wakanda. I sin memoarbok Hunger undersøker hun de bakenforliggende årsakene til egen overvekt: et traume etter at hun som tolvåring ble gjengvoldtatt.

Igoni Barrett er den neste store nigerianske forfatteren verden burde få øynene opp for. Allerede i 2014 var han med på Hay-festivalens liste over de 39 beste forfatterne sør for Sahara, og han har skapt seg et navn i hjemlandet og ute med sine to tidligere kortprosasamlinger. Det er imidlertid med debutromanen Blackass at han har fått sitt store gjennombrudd. Med Kafkas Metamorfosen som et åpenbart forelegg skriver han med skarp innsikt, stor humor og en unik stemme om den unge Furo, som våkner en morgen og oppdager at han har blitt hvit.

Fullt program følger nedenfor.