Satan og det sublimeFoto: Hartwig Klappert

26. august 2019

En av Europas største

László Krasznahorkai gjester Litteraturhuset onsdag 28. august kl. 19.00

Nå sier vi «Det er akkurat som å være i en historie av Kafka». Jeg tror vi snart vil si at det er som å være i en historie av Krasznahorkai. 

– Marian Warner, juryformann for Man Booker International

Onsdag kan Litteraturhuset invitere til et møte meden av vår tids beste og mest særpregede forfattere. László Krasznahorkai ble tildelt den internasjonale Booker-prisen i 2015, og blir jevnlig holdt fram som en av de største forfatterne i vår tid. Krasznahorkai regnes som en av de sterkeste kandidatene til Nobelprisen, og prosaen hans er blitt sammenlignet med langsomt flytende lava.

Karl Ove Knausgård er blant hans mange beundrere. Susan Sontag har kalt ham «Apokalypsens ungarske mester». Den irske forfatteren Colm Toibin hevder han er en av Europas største romanforfatterne, og sier at Krasznahorkai var den største oppdagelsen han hadde gjort under årene i Booker-juryen. W. G. Sebald skrev at Krasznahorkais visjon kunne konkurrere med Gogol. Filmregissøren Béla Tarr har filmatisert flere av hans bøker.

László Krasznahorkai studerte jus og litteratur i hjemlandet Ungarn. Han har reist mye i Japan og Kina, noe som har inspirert arbeidet hans med «Seiobo der nede», en samling fortellinger om kunst, om menneskenes forhold til kunst, og ikke minst om overskridende opplevelser i møtet med stor kunst. Den slipper oss inn i til de menneskene og de verkstedene som både har skapt og skaper stor kunst, fra europeisk malerkunst til japansk teater.

Onsdag 28. august kan du møte Lásló Krasznahorkai i samtale med forfatter og litteraturkritiker Kaja Schjerven Mollerin, og søndag 1. september kan du se den nyrestaurerte versjonen av filmen Sátántangó (1994) på Kunstnernes hus.

Velkommen!

 

Sagt og skrevet av Krasznahorkai:

«Få det inn i det tykke hodet ditt at vitser er akkurat som livet. Det som begynner dårlig, slutter dårlig. Alt er fint i midten, det er slutten du trenger å bekymre deg for»

«Vi har ingen ide om hva universet er. Kloke mennesker har alltid fortalt oss at dette er et bevis på at vi ikke bør tenke, for det å tenke fører oss ingen steder.»

«Kulturhistorien er historien om store tenkeres misforståelser. Så vi må alltid gå tilbake til null og begynne på nytt.»

«Når vi snakker, snakker vi i flytende, ubrutte setninger, og den slags tale trenger ikke punktum. Bare Gud trenger punktumet – og til slutt vil han bruke det, det er jeg sikker på.»

Ingen arrangement