Høstens program for barn og unge 2019!Omslag: Forlagene. Kollasje ved Gladesigner

14. august 2019

Høstens program for barn og unge 2019!

ZombieLars og detektiver, rasisme, søppel og dyras sjekketriks

Litteraturhusets åpningsuke høsten 2019 tematiserer hvithet, privilegier, fremmedfrykt og rasisme. Lørdag 24. august kan barn mellom to og fire år lære mer om historien til modige Rosa Parks og Maya Angelou og deres opprør mot det amerikanske raseskillet. Eldre barn får samme dag møte serieskaperen bak ZombieLars, Thomas Seeberg Torjussen, som snakker om hvordan ZombieLars tematiserer frykten og hatet mot det fremmede.

Godbiter for de yngste
De populære Minilørdagene arrangeres fire lørdager i løpet av sesongen. Her rekker vi ei hel bok for de yngste, fortalt av Marianne Sundal, med musikerne Selma French Bolstad og Sofie Mortvedt, og voksne og barn kan være med og synge på refrenget. Mer musikk og allsang blir det 31. august da Julie Sofie Reite og Amalie Jensen Tolo inviterer oss inn i sangboka Syng! med vakre illustrasjoner av Bjørn Rune Lie. 21. september kommer Hege Østmo-Sæter Olsnes og leser om Rot og Bjørne, som både liker å tegne og å leke gjemsel. Kari Stai kommer med ny bok om Jakob og Neikob, og denne gangen oppdager de at jorda vår er full av søppel. Når det nærmer seg jul, får vi bli med Ingrid og Ivar å pynte juletre, og Irene Marienborg kommer for å lese og tegne fra Nora-bøkene og tegne.

Så rart og Tegn svaret!
I sakprosaserien for barn, Så rart? møter vi 14. september Malin Hellebø, som skrevet boka Dyras beste sjekketriks. Hun vil fortelle om hva dyra egentlig gjør for å få seg kjæreste. Til høstens Tegn svaret! kommer blant andre Gry Moursund med bildeboka Alle som har rompe, liker å prompe, og Veronica Salinas leder arrangementet med utfordringer og spørsmål til illustratørene, og deler ut vinnergullkroner til slutt.

Spenning på Litteraturhuset
Lørdag 2. november åpner vi hele huset  for Den store detektivdagen. Hit kommer blant andre Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sande for å tegne og fortelle fra Detektivbyrå nr. 2, og rockebandet Plopp åpner dørene til konsert. Det blir spennende lesestunder, quiz og aktiviteter for barn i alle aldre, og alle arrangementene er gratis.

Vi har gravd fram to spennende klassikere denne høsten. 26. oktober tar forteller Torgrim Mellum Stene oss inn i universet til Den vesle vampyren, og 23. november forteller han den dramatiske historien om Robin Hood.

De som elsker NRKs julekalender Snøfall, som vil sendes på tv også i år, kan få møte Hanne Hagerup 30. november og høre hvordan hun sammen med Hilde og Klaus Hagerup fant på alt det rare og morsomme som skjedde med Selma, Vinter og Pil.

Skolebesøk og Ny debatt
Litteraturhuset tilbyr forfattermøter for skoler helt fra barnetrinnet og opp til videregående skole. Hverdagsrasisme og vold er tema når Camara Lundestad Joof møter elever fra videregående skole med utgangpunkt i boka Eg snakkar om det heila tida. Det blir grøss og mysterier for 5.–7. trinn med Mari Moen Holsve, svenske Elias Våhlund møter 3. og 4. klasser med superhelten Lisa som kjemper mot mobbere og onde krefter, og ungdomsskoleelever får møte Michael Stilson med den prisbelønte debutboka Bare spille ball, om fotball, press og proffdrømmer.

Litteraturhusets debattserie Ny debatt for ungdom arrangeres som vanlig i samarbeid med barne- og ungdomsorganisasjonene i Oslo (UngOrg), og vi setter opp tre ulike debattkvelder i løpet av høsten.

Åpent barnerom og barnehager
Barnerommet på Litteraturhuset er et unikt tilbud for alle Oslos barn i følge med barnehager eller foreldre. Tirsdager, onsdager og fredager holder vi lesestunder med bildebøker på storskjerm, og torsdager får vi besøk av fortellere som har med seg eventyr og historier fra ulike deler av verden. I høst kommer fortellerne Kristine Haugland, Georgiana Keable, Ellen Jerstad og Helga Samset til Åpent barnerom.

Siden oppstarten i 2007 har 90% av Oslos barnehager besøkt Litteraturhuset. Mange av våre programtilbud for barn og unge krever påmelding, og pågangen er veldig stor. Vi oppfordrer særlig skoler og barnehager til å være raskt ute, og foreldre som vil ta med barna sine på Minilørdag til å sikre seg billetter på forhånd.

Velkommen til en spennende høst på Litteraturhuset!

Se fullt program her

Bla i katalogen her