Nobelprisvinner Olga Tokarczuk til Litteraturhuset i oktoberFoto: Jacek Kołodziejski

10. oktober 2019

Nobelprisvinner Olga Tokarczuk i oktober

Litteraturhuset gratulerer Tokarczuk med Nobelprisen og ser frem til å feire prisvinneren når hun gjester huset onsdag 23. oktober.

– Det er en stor glede for oss å gratulere Olga Tokarczuk med den svært velfortjente Nobelprisen i litteratur. Hun er ikke bare en litterær gigant, men har også blitt en viktig politisk stemme i Polen. Dette var en viktig og riktig Nobelpris, sier daglig leder ved Litteraturhuset, Susanne Kaluza.

Tokarczuk har skrevet romaner, poesi, essay og noveller. Hun fikk prisen for 2018, mens østerrikske Peter Handke fikk Nobelprisen for 2019.

Som forfatter kjennetegnes Tokarczuk av skarpe detaljer, usentimentalt blikk og en vilje til satire og sannhet, og vant i fjor den Internasjonale Man Booker prisen, som hun igjen er kortlistet til i år.

– Ekstra hyggelig er det selvsagt at Nobelprisen nå tildeles en av flere viktige kvinnelige forfattere, etter å ha vært mannstung i mange år, sier Kaluza. Tokarczuk blir den 15. kvinnen som vinner den prestisjetunge litteraturprisen, som for første gang ble delt ut i 1901.

Tokarczuk besøkte Litteraturhuset for første gang i 2012, i forbindelse med at romanen Løperne kom ut på norsk. Når hun igjen gjester Litteraturhuset om to uker blir det i samtale med sin egen oversetter Julia Wiedlocha om temaer som litteratur, polsk nasjonalisme og miljøkamp.

– Vi har gledet oss til dette besøket lenge, og ser nå ekstra frem til å feire prisvinneren hos oss, sier Kaluza.

Samtalen er allerede utsolgt i hovedsalen til besøket, men det settes opp streaming av samtalen til andre rom på huset, slik at alle som ønsker det kan få med seg den nyslåtte prisvinneren.

Kontaktpersoner

Andreas Liebe Delsett

Programsjef.

Ingen arrangement