«Direkte fra Litteraturhuset» til hele landet

25. november 2019

«Direkte fra Litteraturhuset» til hele landet

For aller første gang kan publikum fra Longyearbyen til Spydeberg overvære forfattersamtaler fra Litteraturhuset uten å reise til Oslo.

– Som et nasjonalt litteraturhus er det viktig for oss å teste nye måter å nå ut til folk på, også  utenfor Oslo, sier daglig leder ved Litteraturhuset, Susanne Kaluza.

Etter stor interesse fra publikum over hele landet har Litteraturhuset derfor satt i gang pilotprosjektet «Direkte fra Litteraturhuset» der utvalgte arrangementer blir direkteoverført til folkebiblioteker over hele landet.

-Vi har allerede et vellykket podkastprosjekt, der arrangementer som finner sted på Litteraturhuset tas opp og deles. Rundt 100 000 årlige nedlastninger sier noe om interessen rundt om i landet. Samtidig har det å se samtalepartnerne og lytte sammen med andre en egen  verdi. Ikke minst er det gode samarbeidet med bibliotek-Norge viktig for oss. Derfor er vi glade for at vi nå kan tilby de gode samtalene som foregår på Litteraturhuset til et enda større publikum, sier Kaluza.

Først ut er samtalen mellom forfatterne Sissel Gran og Thorvald Steen om kropp og døden, onsdag 27. november.

– Det som oppstår i en litteratursamtale som den mellom Thorvald Steen og Sissel Gran er unikt. Den fysiske møteplassen er en viktig del av forfattersamtalen, slik den har blitt dyrket fram på Litteraturhuset gjennom det siste tiåret, sier programsjef på Litteraturhuset Andreas Liebe Delsett, som forklarer at det også er grunnen til at strømming ikke har vært noe alternativ for denne typen samtaler. Etter flere henvendelser fra bibliotek og kulturhus oppstod imidlertid ideen om konseptet «Direkte fra Litteraturhuset». Dermed kan interesserte publikummere på et knippe utvalgte steder i landet få med seg  samtalen mellom noen landets mest populære forfattere, uten å ta turen til Oslo.

– Vi vil forsøke å komme oss forbi den hindringen geografien er for å nå flest mulig. Dette er også viktig i et klimaperspektiv, understreker Delsett

Samtalen mellom Gran og Steen vil i tillegg til å finne sted på Litteraturhuset i Oslo onsdag 27.11 klokken 19 også vises gratis på folkebibliotekene i Longyearbyen, Harstad, Sandnessjøen og Spydeberg.

9. desember er det Dag Solstad og Håkon Blekens tur. Samtalen mellom billedkunstneren og  forfatteren sendes til biblioteker i Longyearbyen, Harstad og Melhus. Kaluza oppfordrer andre folkebiblioteker som er interesserte i prosjektet til å melde sin interesse.

– Litteraturhuset er en ideell stiftelse som har som formål å verne om ytringsfrihet, spre litteratur i bred forstand og bidra til en kunnskapsbasert offentlig samtale. I år har vi blant
annet hatt litterære-perfomancer på turne i ulike byer i Norge, Tyskland og Belgia. Og for barn og unge er forestillingen «Jenta som ville redde bøkene» som ble utviklet for oss basert på Klaus Hagerups bok, illustrert av Lisa Aisato, nå på reise med Den kulturelle skolesekken. Med «Direkte fra Litteraturhuset» fortsetter vi dette arbeidet og tar den nasjonale litteraturformidlingen enda noen steg videre.