Grøssere, mobbing og superhelter

13. november 2019

Grøssere, mobbing og superhelter

Skolebesøk med Mari Moen Holsve og Elias Våhlund 

To forfattere, 18 forfattermøter og 3800 fornøyde elever på Litteraturhuset de siste to ukene!

Mari Moen Holsve debuterte som forfatter da hun var 19 år og har skrevet fem bøker i fantasy-sjangeren, blant annet den kjente trilogien Halvgudene. Nå er hun aktuell med grøsserne Ingen sover trygt i natt og Ingen slipper unna. På Litteraturhuset møtte hun elever fra 5. til 7. trinn.

– Det å delta på skolebesøk på Litteraturhuset har vært kjempegøy! For meg blir det mye påfyll av skriveglede og inspirasjon å møte leserne, men mest av alt syns jeg det er kult og ikke minst viktig når man klarer å treffe dem på deres premisser. Å få møte over 200 barn av gangen og finne rett måte å snakke med dem på, sånn at de føler seg sett, og føler at det de har vært med på, treffer dem – det er det aller beste, sier Moen Holsve.

Hvorfor er slike forfattermøter viktig?
Enn så lenge er litteraturen fortsatt et “annet sted” enn der mange av oss er i dag; bøkene er ikke på mobilen (iallfall ikke nok). De fleste bøkene befinner seg fortsatt i bokhyllene, og langlesing av litteratur skjer i et saktere tempo enn alt annet. Forfattermøter bringer litteraturen, og oss som skaper den, nærmere leserne igjen. Litteratur er en stor verden man må bli introdusert for – og de aller viktigste å invitere inn, er barn og unge. Både fordi vi alle trenger den pausen fra omverdenen som litteraturen gir, men også fordi forskning viser uten tvil at langleserne og de leselystne, klarer seg best senere i livet, sier Holsve.

Svenske Elias Våhlund har tatt unge lesere med storm, med sin bokserie Håndbok for superhelter, som befinner seg et sted mellom tegneserie og billedbok, og er nydelig illustrert av Agnes Våhlund. Her møter vi superhelten Lisa, en slags moderne Pippi, som gjennom bøker tilegner seg superkrefter og bruker dem i kampen mot mobbing. Våhlund møtte 3.og 4.-klassinger på Litteraturhuset til overveldende tilbakemeldinger:

– Forfattermøtet med Elias Våhlund var helt fantastisk bra! Elevene ble helt oppslukte og ALLE ville lese bøkene til forfatteren. De syntes det var spennende å få høre om tegningene i bøkene og ikke minst lytte til den morsomme og flinke forfatteren. Våhlund var så engasjerende for elevene at de måtte invitere rektor til klasserommet da vi kom tilbake for å fortelle hvor morsomt og fint det var, sier lærer Margareth Nilsen fra Trasop skole.

I tillegg til å snakke om mobbing, fortalte Våhlund også om hvordan historiene ble til og prosessen rundt det å lage illustrasjoner til en tekst. Han utdypet også det viktige ved å være utholdende og jobbe jevnt og trutt for at en tekst eller illustrasjonen skal bli best mulig, noe både elever og lærere satte stor pris på.

– Denne høsten kunne barneskoleelever møte to kjente forfattere som også er formidable formidlere. Begge to klarte å holde interessen hos publikum hele tida og var svært engasjerende, underholdende og inspirerende, sier Litteraturhusets barne- og ungdomsansvarlig Biljana Kovacevic og fortsetter: – Sjangermessig beveger de to forfatterne seg i svært ulike landskap, men har én ting til felles, nemlig målet om å øke leselysten og vekke interessen for litteratur, samt stimulere kreativiteten og fantasien hos unge lesere.
Skolebesøkene er mulig takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Tilsammen får hvert år et sted mellom 14 000 og 17 000 elever et nært møte med forfattere på Litteraturhuset.