– En viktig oppgave for Litteraturhuset er å løfte fram stemmer i samfunnsdebatten og samtidig være en arena for å teste nye formidlingsmåter av litteratur. «Den politiske kroppen» kombinerer unge, europeiske talenter og sjangersprengende musikk på en måte vi ser virkelig treffer et yngre publikum, sier daglig leder ved Litteraturhuset, Susanne Kaluza.

Forestillingen Den politiske kroppen av og med franske Édouard Louis, svenske Athena Farrokhzad, norske Kristina Leganger Iversen og musikeren Sandra Kolstad, ble urframført på Litteraturhuset i 2017. Forestillingen vekker nå også internasjonal oppsikt med den eksklusive pop-up-forestillingen 16.november på kulturhuset Bozar Center for Fine Arts i Brussel.

– Forestillingen ble svært godt mottatt av en fullsatt sal med unge, oppmerksomme publikummere, sier programsjef ved Litteraturhuset Andreas Liebe Delsett.
Forestillingen består av nyskrevne tekster fra de tre forfatterne som fremføres sammen med spesialkomponert musikk av Sandra Kolstad.

Han skryter av samarbeidet med Bozar, som er Brussels mest besøkte kulturinstitusjon. På hjemmesiden sin omtaler Bozar den norske forestillingen som «a truly powerful and engaged performance on politics and literature».

Édouard Louis ferske suksessroman Hvem drepte faren min er en direkte videreutvikling av teksten den franske forfatteren skrev for Litteraturhusets forestilling.
– Louis understreket selv i forbindelse med lanseringen av romanen at han aldri kunne ha skrevet den hvis det ikke var for invitasjonen om å delta i dette prosjektet. Det var dyttet han trengte, forteller Delsett.

Den gode mottakelsen av Den politiske kroppen i Brussel kommer like etter at oppfølger-forestillingen Følelsenes politikk har turnert blant annet i Moss, Fredrikstad, Trondheim, Frankfurt og Berlin i anledning Bokåret 2019 og den norske satsingen på bokmessa i Frankfurt.

Litteraturhuset vil framover i større grad teste nye formater, både fysiske og digitale, utenfor veggene av huset i Wergelandsveien.
– Som nasjonalt Litteraturhus har vi et ansvar for å skape gode og nyskapende litteraturopplevelser også for de som ikke befinner seg i Oslo, sier Kaluza.
– Det er et ansvar vi tar på alvor.

Se video fra da forestillingen ble spilt i Oslo her
Eller hør den som podkast her 

Alle foto: © BOZAR