18. desember 2019

Internasjonal start på året fra Litteraturhuset

Litteraturhuset åpner 2020 med internasjonale forfattere som Gloria Gervitz (Mexico), Khaled Mattawa (Libya), Mary Fitzgerald (Irland), Nesrine Malik (Storbritannia/Sudan), Koleka Putuma og Njabulo Ndebele (Sør-Afrika). I tillegg blir det urpremiere på Kathrine Nedrejords forestilling «Lappjævel» om samisk historie.

Sesongåpning: Middelhavet
– I mørketida åpner Litteraturhuset året med å bringe verden inn. I en tid der den litterære offentligheten er svekket, ser vi på det som ekstra viktig å hente inn nye stemmer som kan tilføre viktige perspektiver til norsk offentlighet, sier daglig leder Susanne Kaluza.

8. januar inviterer Litteraturhuset til en samtale om situasjonen i Middelhavet slik den fortoner seg for den libyske poeten Khaled Mattawa, den irske Libya-eksperten Mary Fitzgerald og Leger uten grensers Lindis Hurum.

-Mattawa har høstet annerkjennelse for diktsamlingen Mare Nostrum som skildrer situasjonen i Libya og flyktningkrisen i Middelhavet. Lindis Hurum har selv deltatt på hjelpeoperasjoner i Middelhavet, mens Mary FitZgerald er en av verdens fremste utenriksreportere med et særlig fokus på Libya.

Sør-Afrika 30 år etter Mandelas løslatelse
På dagen 30 år etter at Nelson Mandela slapp ut av fengsel, 11. februar, har Litteraturhuset invitert to av de fremste forfatterne i dagens Sør-Afrika til en samtale om arven etter verdens fremste frigjøringshelt og dagens Sør-Afrika.

-Njabulo Ndebele er en nestor i sørafrikansk sakprosa og samfunnsliv, mens Koleka Putuma er poeten bak en av de mest toneangivende bøkene fra «born free»-generasjonen, sier programsjef Andreas Delsett.
– De siste årene har vi sett hvordan en ny generasjon sørafrikanere begynner å stille spørsmål og regelrett kritisere det største frigjøringsikonet fra forrige århundre, og dette har igjen produsert en generasjonskonflikt som i dag er vel så viktig som skillet mellom svart og hvit, og dette er noe av bakteppet for samtalen mellom Putuma og Ndebele, sier Delsett.

Urpremiere: Lappjævel
Samenes historie er viktig for å forstå det moderne, flerkulturelle Norge. På samenes nasjonaldag 6. februar er det urpremiere på Kathrine Nedrejords nye forestilling «Lappjævel».

-Den tar for seg hvordan samiske barn ble sendt på internatskole for å glemme sin samiske kultur og assimileres som norske, sier Kaluza.

Stykket etterfølges av en samtale mellom Nedrejord og forfatterkollega Sumaya Jirde Ali.

Litteraturhusets ytringsfrihetskommisjon
Samtidig som regjeringen arbeider med å få nedsatt en ny ytringsfrihetskommisjon lanserer Litteraturhuset sin egen, som skal sørge den offentlige samtalen om denne grunnsteinen i norsk demokrati. Litteraturhuset har invitert et bredt utvalg samfunnspersoner og forfattere til å holde hvert sitt foredrag der de diskuterer ytringsfrihetens og ytringsklimaets utfordringer og kår i dagens Norge. Først ut er den britisk-sudanske forfatteren Nesrine Malik 22. januar. Hun holder åpningsforedraget før hun møter forfatter og medlem av den forrige ytringsfrihetskommisjonen Nazneen Khan-Østrem til samtale.

Dessuten…:
– Den meksikanske poeten Gloria Gervitz i samtale med Athena Farrokhzad 5.2
– Plagiat-kveld med Vigdis Hjorth, Peter Strassegger, Stine Helén Pettersen og Morten Myklebust 15.1
Tiril Broch Aakre, Else Kåss Furuseth og Finn Skårderud om selvmord 29.1
– Nærlesning av MasterChef Australia 31.1 med Marta Breen, Espen Ytreberg og Ingrid Olava
Beate Grimsrud i samtale med Åsa Linderborg 26.2

Kontaktpersoner

Susanne Kaluza

Daglig leder.

Susanne har personal, budsjett og resultatansvar for Stiftelsen Litteraturhuset. Hun har bakgrunn fra mediebransjen, har gitt ut fem bøker og sitter i en rekke styrer.

Andreas Liebe Delsett

Programsjef.