Om fotball, ungdom og de vanskelige valgene 3

6. desember 2019

Om fotball, ungdom og de vanskelige valgene

Forfattermøter med Michael Stilson

Forrige uke fikk 1600 ungdomsskoleelever møte forfatteren Michael Stilson på Litteraturhuset. Stilson debuterte i fjor med boka Bare spille ball. Romanen har blitt hedret med Norske barne- og ungdomsbokforfatteres debutantpris Trollkrittet, og i vår ble han tildelt den gjeve Uprisen, der ungdomsskoleelevene selv stemmer fram en vinner.

– Det var stas å delta på skolebesøk på Litteraturhuset! Å få møte ungdom på et sted som er så opptatt av å løfte litteraturen er ekstra spesielt, og ga en veldig fin ramme rundt opplegget. I tillegg når det bredt ut, og det å få møte 1600 ungdommer i løpet av tre dager var skikkelig fint, sier Stilson og fortsetter om viktigheten av å arrangere slike møter:

– Jeg tror skjønnlitteraturens plass i en verden som blir stadig mer opphengt i rett/galt, svart/hvitt, sant/usant, blir stadig viktigere. Og spesielt barn og ungdom må eksponeres for nyansene i livet og samfunnet, og der er litteraturen bedre egnet enn en klikkdrevet og sensasjonspreget nyhetsverden. Men vi konkurrerer med så mye annet også, og dermed blir disse møtene ekstra viktige. Slik at ungdommen vet at litteraturen finnes, og at den kan gi dem noe på veien. For meg som forfatter er det utrolig fint å få lov til å formidle egen litteratur og tanker rundt hvorfor språk og lesing er så viktig for oss mennesker.

Stilson har bakgrunn som proffspiller og kjenner fotballverdenen godt fra innsiden. Boka hans handler om fotball. Men vel så mye handler det om å være på vei inn i voksenverdenen og om å ta viktige valg når man føler at alle rundt en forventer alt mulig: foreldre, trenere, kompiser, kjærester. Og hvorfor gjør vi alle de tingene vi gjør? Dette snakket Michael om på Litteraturhuset.

– Jeg håper noen blir inspirert til å lese boka. Og så håper jeg at det temaet jeg snakker om, hvordan vi møter motstand i livet med språket vårt, slik hovedkarakteren Fredrik Markussen i Bare spille ball forsøker å finne sin egen stemme i møtet med alle krav og forventninger fra omgivelsene, inspirerer til å nettopp møte motstand med liv og lyst til å knekke koder. Og at selv de som ikke liker fotball kan se at disse temaene gjelder nesten uansett hva man holder på med, sier forfatteren.

– Stilson har skrevet en imponerende god ungdomsroman og er en dyktig formidler som snakker til målgruppa på en veldig engasjerende måte. Han klarer å formidle fotball i et større perspektiv: han snakker om følelsen av å ikke være god nok, og ikke strekke til på fotballbanen, noen som helt klart er overførbart til andre forhold i livet, sier Litteraturhusets barne- og ungdomsansvarlig Biljana Kovacevic.

Med forrige ukes forfattermøter runder vi av årets skolesatsing på Litteraturhuset. I 2019 har vi totalt hatt 77 forfattermøter og nærmere 14 000 besøkende skoleelever fra alle skoletrinn, i Oslo og Akershus. Prosjektet har vært svært vellykket, og vi gleder oss til å videreføre det i 2020.

Skolebesøkene våre er mulig takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Om fotball, ungdom og de vanskelige valgene 3Om fotball, ungdom og de vanskelige valgeneOm fotball, ungdom og de vanskelige valgene 1