Disse har fått æresplasser på Litteraturhuset

13. januar 2020

Disse har fått æresplasser på Litteraturhuset

For 2020 har fire forfattere har fått tildelt æresplasser på Skriveloftet til Litteraturhuset.

– På Litteraturhuset ønsker vi ikke bare å formidle, men også bidra til produksjon av ny litteratur og ny kunnskap. Derfor er det en stor glede å tildele fire forfattere æresplass på skriveloftet vårt, sier daglig leder ved Litteraturhuset Susanne Kaluza.

Skriveloftet på Litteraturhuset er viet til de som skriver og oversetter skjønnlitteratur og sakprosa, eller på andre måter jobber med det skrevne ord. Målet er å gi skrivende en rimelig arbeidsplass, et fellesskap av kolleger og et nettverk av andre de kan lære av slik at flere stemmer får plass. Prisen for en plass på Skriveloftet er fra 450 kr i måneden, og alle skrivende kan søke. Hvert år tildeles æresplasser etter søknad. De som tildeles æresplass får tilgang til Skriveloftet gratis i et helt år.

Komiteen som vurderte søknadene til æresplass besto i tillegg til daglig leder av programsjef på Litteraturhuset Andreas Delsett og leder for Norsk forfattersentrum Ingvild Herzog.

– Skriving er en ensom sak, og når de fysiske forholdene er avhengige av en slunken forfatterøkonomi, kan det tidvis være så som så med dem også. De fire forfatterne som er blitt tilbudt æresplass på Skriveloftet for 2020 representerer samtidslitteraturen i Norge i dag ypperlig, hver på sitt vis. Den vanskeligste jobben for oss i komiteen var å velge bort søkere, og det sier jo enormt mye om hvor viktig og aktuelt Skriveloftet er, sier Herzog.

For 2020 er de fire æresplass-forfatterne:

Alexander Leborg (1973) er oversetter av sakprosa, skjønnlitteratur, artikler og tegneserier, og forfatter av sakprosautgivelsen På vandring uten esel i Cevennene. En sekulær pilegrimsferd (2019). Han driver også forlaget Minuskel, som har spesialisert seg på tegneserieromaner, tegnede fortellinger og dokumentarer.

Mina Adampour (1987) er lege. Hun kom til Norge som flyktning og har siden vært leder av Ungdom Mot Rasisme og en viktig stemme i samfunnsdebatten. Mina har både mottatt drapstrusler og blitt slått ned på gata av høyreekstreme på grunn av sitt engasjement. For tiden arbeider hun med en bok om menneskets forhold til naturen.

Maria Kjos Fonn (1990) er skjønnlitterær forfatter. For debut-samlingen Dette har jeg aldri fortalt til noen ble hun nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris og mottok Aschehoug forlags debutantstipend. I 2018 kom den kritikerroste romanen Kinderwhore (2018), som ble nominert til Brageprisen og så langt er oversatt til tysk og dansk. Kjos Fonn arbeider for tiden med en ny roman.

Liv Lundberg (1944), skjønnlitterær forfatter, oversetter, essayist og kritiker. Lundberg hard flere titalls utgivelser bak seg. Som kunstnerisk leder i over 20 år har hun vært en sentral skikkelse i etableringen av Forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø og hun har bakgrunn fra flere redaksjoner og litterære råd.

Mottakere forplikter seg til å bidra inn til Litteraturhusets program i løpet av året. Det kan være med et foredrag, et skolebesøk, en panelsamtale eller annet, avhengig av mottaker.

– På grunn av høyt nivå på valgte vi å utvide fra det som opprinnelig skulle være tre til fire plasser. Vi er svært fornøyd med de fire som nå vil jobbe med bokprosjektene sine på loftet på Litteraturhuset og gleder oss til å lese det de skriver, sier Delsett.

 

Om Skriveloftet:

Litteraturhuset har som formål å spre litteratur i bred forstand, bidra til mer ytringsfrihet og en kunnskapsbasert offentlig samtale. Toppetasjen på huset er viet til de som skriver og oversetter skjønnlitteratur og sakprosa, eller på andre måter jobber med det skrevne ord. Målet er å gi skrivende en rimelig arbeidsplass, et fellesskap av kolleger og et nettverk av andre de kan lære og slik hjelpe flere stemmer opp og frem.

Brukere har tilgang 06.00-02.00 alle årets 365 dager. De som tildeles æresplass får gratis arbeidsplass for et kalenderår.

Mer informasjon om tilbudet, hvem som kan få plass og søknadsprosess finner du her: www.litteraturhuset.no/skriveloftet