Forestillingen Lappjævel på samenes nasjonaldag 1Foto: Litteraturhuset

7. februar 2020

Forestillingen Lappjævel på samenes nasjonaldag

Skolebesøk med forfatter Kathrine Nedrejord og fiolinist Zilwei Liu

Mer enn 670 elever fra 12 ungdomsskoler i Oslo og Viken kom til Litteraturhuset på samenes nasjonaldag 6. februar og fikk oppleve forestillingen Lappjævel.
Forfatter og dramatiker Kathrine Nedrejord er samisk og har skrevet og fremfører selv stykket som tar for seg en bit av norgeshistorien som det er liten grunn til å være stolt av – men som likevel er velegnet på samenes nasjonaldag.

Lenge ble samiske og kvenske barn tvunget til å flytte på internat som et ledd i fornorskingspolitikken. Samegutten Samuel i Nedrejords fortelling er en av dem, og vi får gjennom hans historie et innblikk i både den systematiske rasismen samene ble utsatt for, og identitetsutfordringene fornorskede samer opplevde i kløften mellom to kulturer. «For hvis det samiske og det norske er hvert sitt fjell, så har jeg falt ned i sprekken mellom dem», sier Samuel i stykket.

– Dette med identitetskonflikten kan man jo lett overføre på andre grupper flerkulturelle i dag, uavhengig av det samiske, og er nok en del av fortellingen mange av de unge i publikum kan relatere seg til, meddeler Nedrejord.

Nedrejord er for tiden husdramatiker på Nationaltheateret, men er bosatt i Paris. På scenen under forestillingen Lappjævel har hun med seg den Kinesiske fiolinisten Ziwei Liu. Spesiallagde animasjoner skapt av illustratør Esther Megard skaper de visuelle rammene for forestillingen.

På spørsmål om hvordan det har vært å komme og dele historien om Samuel med de norske ungdommene forteller Nedrejord at hun lenge har hatt lyst til å lage noe spesielt for markering av samenes nasjonaldag.

–  Det var stor stas! Selv om det er en stor samisk befolkning i Oslo og Viken, er det nok mange som vet litt for lite om samene, så det er fint å kunne få denne muligheten til å treffe de unge på Litteraturhuset og lære bort litt om denne delen av samenes historie.

Nedrejord kunne fortelle at hun og resten av gruppen bak Lappjævel hadde vært litt nervøse for mottakelsen fra det unge publikummet. – Dette var første gang vi viste forestillingen, og vi har jo laget en hybrid mellom tekst og musikk og animasjon som vi var spente på om ungdommene kanskje ville tenke de hadde vokst fra. Men det virket som de var fornøyd. Og da er jeg fornøyd!

Det var ingen tvil om at historien om Samuel gjorde inntrykk på ungdomsskoleelevene. Responsen var udelt positiv både fra elever og lærere og flere henvendte seg til Nedrejord i etterkant og etterspurte bøker om Samuel og historien hans.

Skolebesøkene er mulig takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Tilsammen får hvert år et sted mellom 14 og 17 000 elever et nært møte med forfattere på Litteraturhuset.

– Skolebesøkene fungerer som en unik møteplass hvor elever fra samtlige bydeler i Oslo, og Viken, møtes om en felles kulturopplevelse, sier Litteraturhusets barne- og ungdomsansvarlig, Camilla Kuhn. – Og vi på Litteraturhuset er glade for å kunne markere nettopp samenes nasjonaldag med en forestilling som på alle måter er flerkulturell og internasjonal. Og den enormt store pågangen fra skoler som ønsket å komme på disse forestillingene viser at behovet for tilbudet er stort.

Forestillingen Lappjævel på samenes nasjonaldag

Forestillingen Lappjævel på samenes nasjonaldag 4

Kontaktpersoner

Camilla Kuhn

Programsjef for barn og ungdom.

Ansvarlig for Litteraturhusets barne- og ungdomsprogram, inkludert skolebesøk, podkast og digitale arrangement. Camilla har bakgrunn som barnebokforfatter og illustratør, og har bred erfaring med formidling av litteratur for et ungt publikum.