Automatisk kladd 22Tokarczuk: Giza Lukasz/ Oates: Dustin Cohen

4. februar 2020

Litteraturhuset flytter på seg

For første gang flytter Litteraturhuset ut av murbygningen i Wergelandsveien – og de gjør det sammen med Olga Tokarczuk og Joyce Carol Oates.

I dag ble det kjent at to av verdens fremste forfattere, Nobelprisvinner Olga Tokarczuk og forfatterlegende Joyce Carol Oates, kommer til Litteraturhuset i Oslo denne våren. Det forventes så stor pågang at Litteraturhuset for første gang har bestemt seg for å flytte ut av eget hus. Den 23. april kan publikum oppleve Olga Tokarczuk som Litteraturhusets gjest i Universitetets aula, og den 25. mai tar Litteraturhuset med seg Joyce Carol Oates til samtale på Det Norske Teatret.

Daglig leder Susanne Kaluza forklarer hvorfor Litteraturhuset denne våren blir å finne utenfor bygningen i Wergelandsveien:
– Få minutter etter at Olga Tokarczuk vant Nobelprisen i litteratur var de 200 billettene til arrangementet med henne her på Litteraturhuset den 23. oktober i fjor revet bort. Når Tokarczuk valgte å flytte Norgesbesøket til april gjorde det at vi kunne tenke nytt. Vi ønsker å gi mange som mulig anledning til å høre denne nyskapende Nobelprisvinneren, sier Kaluza,
Dette er nemlig langt fra første gangen Litteraturhuset blir fullt. Snarere har det de siste årene vært en regel at et stort antall publikummere har fulgt de populære arrangementene på storskjerm fra en annen sal i huset, mens atter andre har måttet nøye seg med å få med seg samtalen på podkast.

Men at Litteraturhuset har vokst seg større enn sitt eget hus, er noe Kaluza ser på som en mulighet snarere enn et problem:
– Stiftelsen Litteraturhuset har som formål å spre kunnskap, ytringsfrihet og litteratur i bred forstand. For å oppnå det er murbygningen i Wergelandsveien et fantastisk verktøy, men ingen begrensning. De gangene vi kan nå ut på nye måter og til flere mennesker ved å dukke opp andre plasser i byen eller i landet er dette noe vi vil eksperimentere mer med, sier Kaluza.

Olga Tokarczuk på Litteraturhuset… i Universitetets aula
Den 23. april kan publikum derfor møte den ferske nobelprisvinneren Olga Tokarczuk som Litteraturhusets gjest i Universitetets aula. Olga Tokarczuk omtales som den nye generasjonens frie røst i Polen. I 2019 ble hun tildelt Nobelprisen i litteratur «for en narrativ oppfinnsomhet som med encyklopedisk lidenskap representerer grensekryssing som livsform». Prisen dedikerte hun til det polske folk og kampen for demokrati i et stadig mer autoritært Polen.

Olga Tokarczuk besøkte Litteraturhuset for første gang i 2012, i forbindelse med at romanen Løperne kom ut på norsk. Hun skulle egentlig besøke huset også 23. oktober 2019, få uker etter at hun ble tildelt Nobelprisen i litteratur. Men på grunn av tildelingen måtte besøket utsettes. Dette besøket skjer i april. og vi gleder oss til å presentere den ferske nobelprisvinneren for lesere i Norge. Tokarczuk samtaler med sin norske oversetter Julia Wiedlocha i Universitetets aula 23. april kl. 19.
LES MER

Joyce Carol Oates på Litteraturhuset… på Det Norske Teatret
Joyce Carol Oates er en av verdens mest kritikerroste forfattere og nevnes hyppig som favoritt til Nobelprisen i litteratur. Mai i år gjester hun Norge for første gang. Til sammen har den amerikanske nestoren gitt ut mer enn hundre bøker, i de fleste sjangre. Oates har markert seg som en skarp observatør av det amerikanske samfunnet. Kjønn og klasse, rasisme og urett, familie og vold er viktige omdreiningspunkt i Oates’ forfatterskap – Hennes nyeste utgivelser på norsk, Svart vann og Mitt liv som rotte, tar begge for seg etikk, makt og undertrykkelse av kvinner.
Når Litteraturhuset presenterer Oates for første gang i Norge skjer det på Det Norske Teatrets hovedscene 25. mai kl. 19. I samtale med forfatterkollega Linn Ullmann diskuterer hun sitt omfangsrike forfatterskap, og et langt skriveliv viet litteraturens påvirkningskraft.
LES MER

 

For mer informasjon eller intervjuforespørsler, ta kontakt med daglig leder Susanne Kaluza (susanne@litteraturhuset.no / 95725753) eller programsjef Andreas Liebe Delsett (andreas@litteraturhuset.no / 90962191).