Sofi Oksanen - hjemme i stua! 2Foto: Tom Härkönen

16. mars 2020

Få Litteraturhuset hjem i stua

Litteraturhuset tilbyr nå høytlesning, forfattersamtaler og andre kulturopplevelser til folk over hele landet, rett hjem i stua og helt gratis.

Når koronavirusepidemien tvinger oss alle hjem i egen stue, følger Litteraturhuset etter, i digital versjon. I tida som kommer vil vi lage samtaler med utvalgte forfattere, spesialskrevne foredrag, lesestunder for barna, diktlesninger og andre kulturopplevelser, alt filmet hjemmefra og delt åpent på nett. Live-streamene lagres slik at de som ikke hadde anledning akkurat da kan se på når det passer, så mange ganger de vil.

– Litteraturhusets oppgave er å spre litteratur, ytringsfrihet og kunnskap, og det er enda viktigere nå som vi alle sitter isolert hver for oss, sier leder for Litteraturhuset, Susanne Kaluza. Derfor jobber Litteraturhuset nå fram helt nye flater hvor publikum kan få kulturopplevelser, samtaler og ny kunnskap mens vi venter på å kunne åpne dørene igjen.

Først ut i samtale er den store finske forfatteren Sofi Oksanen, aktuell med boka Hundeparken. Oksanen er blant annet tildelt Svenska Akademiens nordiske pris for forfatterskapet sitt og bøkene hennes er utgitt i mer enn 40 land. Opprinnelig skulle Oksanen gjestet Litteraturhuset onsdag 18. mars kl. 19.00. Hun vil oppleves i direktesendt samtale om utnytting av kvinnekropp, samme dag og tid som samtalen skulle ha funnet sted. Les mer om samtalen her.

– Oksanen er en av Nordens viktigste nålevende forfattere, og vi synes det var for ille om besøket hennes skulle bli helt avlyst. Derfor er det en glede å kunne dele denne samtalen med hele landet, åpent på nett, sier Kaluza.

Også foredraget til Torkjell Leira om avskogningen av Amazonas og hvordan penger fra norske selskaper bidrar til ødeleggelse av regnskogen, som skulle blittholdt 15. mars, kommer som digitalt foredrag torsdag 19. mars kl. 14.00. Les mer om foredraget her. 

Og ikke minst har Litteraturhuset planlagt en rekke ulike programposter for barn som holdes hjemme fra barnehager og skoler.

– Til vanlig har vi lesestunder for over 200 barnehagebarn i uka, derfor var det vemodig å avlyse alle lesestunder og stenge barneromme. Det positive er at nå får flere muligheten til å delta på lesestund hjemme i sin egen stue, sier Hedda Lidija Romundstad, som er ansvarlig for barnerommet Sjeherasad. I den digitale versjonen av lesestundene vil hun denne uka fortelle Asbjørnsen og Moe-eventyrene Bukkene bruse og Pannekaka. Litteraturhusets barne-og ungdomsansvarlig Camilla Kuhn har hevet seg rundt og tegnet ferske illustrasjoner til glede for barna, og har flere overraskelser på lur i tida fremover.

Litteraturhuset er også i dialog med en rekke forfatterorganisasjoner og andre om å utvide tilbudet ytterligere. For å få med deg det som skjer, følg Litteraturhuset på Facebook og meld deg på vårt nyhetsbrev.