Feier stereotypier av banen

3. mars 2020

Feier stereotypier av banen

Forfattermøte med Ayse Koca

1606 elever og lærere fra mellomtrinnet deltok på forfattermøter med Ayse Koca på Litteraturhuset onsdag, torsdag og fredag. Totalt har 2530 barn og unge vært på forfattermøter forrige uke.

At også de unge leserne får oppleve forfattermøter på Litteraturhuset, er et eksklusivt og viktig tilbud, sier Ayse Koca. – Det beste med forfattermøtene for meg, har vært nysgjerrigheten og åpenheten til elevene, forteller hun.

Koca kom til Litteraturhuset med boka Yoko Onurs dobbeltliv, oppfølgeren til den prisbelønte debutromanen Yoko Onur – et balleliv. Begge bøkene følger tyrkisk-norske Yoko Onur og bestevenninna, persisk-norske Kara. I den siste boka opplever Yoko både sin første forelskelse og spenningen det er å bli kjent med faren sin og kjæresten hans, Adam.

Jeg har selv vokst opp med og mellom to kulturer, og driver fortsatt med denne balansekunsten, forteller Koca. Det preger nok min stemme. Men jeg kan ikke si at er det så eksotisk som noen skal ha det til. Det er faktisk ganske alminnelig at folk generelt har mange fasetter og kompliserte sider, sier hun.

Fortellingen traff elever fra både øst og vest i Oslo. Lærer ved Kastellet skole, Linda Karin Kjellevold, fortalte at elevene hennes var godt fornøyd – de var jo helt stille!

– For våre elever er det spesielt allright å få møte en forfatter og høre fra en bok som beskriver et helt annet miljø enn de selv opplever på Kastellet, og særlig dette med å komme fra en flerkulturell bakgrunn, fortalte Kjellevold, som legger til at hennes klasse har deltatt på forfattermøter på Litteraturhuset både i 5., 6. og 7. klasse, og at det er godt  innarbeidet i skolen deres.

Også barne- og ungdomsansvarlig ved Litteraturhuset, Camilla Kuhn, er godt fornøyd med ukas forfatterbesøk.

– Vi er ekstra glade for å få besøk av forfattere som Ayse Koca, som kan skrive med humor ut fra et flerkulturelt perspektiv. Hun feier de fleste stereotypier av banen, og gir oss ekte mennesker i alle valører, sier Kuhn.

Koca var imponert over at så mange av elevene hadde kjennskap til bøkene hennes fra før. Hun understreker at møtene med elevene er dialogmøter, som minner henne på hvem hun er som forfatter og hvem hun skriver for. Det gir inspirasjon.

– Leseren får en spesiell nærhet og tilgang til bøkene dine gjennom et møte, og man forplikter seg til å lage flere bøker. Slik føles det ihvertfall, sier hun. Så da kan vi kanskje snart vente oss en tredje bok om Yoko Onur?

Skolebesøkene er mulige takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Til sammen får hvert år et sted mellom 14 000 og 17 000 elever et nært møte med forfattere på Litteraturhuset.