Leseliste i koronaens tid del 1 3Leseliste i koronaens tid (del1)

13. mars 2020

Leseliste i koronaens tid del 1

Plukk opp en bok eller lytt til en podkast!

Når verden utenfor virker dystopisk og mørk, kan det være fint å forsvinne inn i en annen verden. Her er noen tips til nye og eldre bøker å plukke opp disse ukene:

* Gro Dahle: Hjem, sier hunden
Nå som mange må holde seg hjemme, hva er vel bedre en Gro Dahles fine og underfundige dikt om hjemmet – enten det er hjem med troner, hjem der folk bråker, et hjem med en hund eller et hjem der man kan være alene?

Hør Gro Dahle i samtale med Ruth Lillegraven i vår podkast.


*
Nina Lykke: Full spredning

I disse dager er det på sin plass med litt ekstra sympati for fastlegene. I Full spredning har fastlegen Elin kommet i midtlivskrisa. Hun forlater mann og barn og flytter inn på legekontoret. Her snakker hun med plastskjelettet i hjørnet om hemorroider og slitsomme pasienter som alltid skal «lytte til kroppens signaler».

Hør Nina Lykke i samtale med Kjersti Anfinnsen og Erlend Loe om morsomme og mørke legeromaner.

 

* Ali Smith: Vår (overs. Merete Alfsen)
Brit jobber i et interneringssenter for flyktninger. En dag kommer en jente i skoleuniform og går rett forbi vaktene. På en øde jernbanestasjon i Skottland står regissøren Richard Lease, og planlegger å kaste seg foran toget. I den tredje boka i hennes årskvartett skriver Ali Smith poetisk, politisk og håpefullt om vår tid og om kunstens betydning.

Hør Ali Smith i samtale med Linn Ullmann om Høst og Vinter.

 

* Ian Buruma: Tokyo, en romanse (overs. Christian Rugstad)
Britisk-nederlandske Ian Buruma dro til Tokyo på 70-tallet, og falt pladask for byen. I memoarboka Tokyo, en romanse, skildrer han åpent og direkte det som ble hans kunstneriske og seksuelle oppvåkning, fascinasjonen for byen og for det eksperimentelle film- og teatermiljøet han ble en del av.

 

* Olga Tokarczuk: Før plogen din over de dødes knokler (overs. Julia Wiedlocha)
Den aldrende hobbyastrologen og tidligere engelsklæreren Janina finner naboen død på gulvet i hans hjem. Janina har sett flere dyr luske rundt i området. I hvor stor grad kan dyrene holdes ansvarlige for den onde jegerens død? Årets nobelprisvinner har skrevet en bok som er dels mørk feministisk komedie, dels eksistensiell fabel, og dels øko-krim.

Hør Ingrid Brekke, Julia Wiedlocha og Marte Spurkland i samtale om Tokarczuk i vår podkast.

 

* Igoni Barrett: Blackass
En dag våkner nigerianske Furo Wariboko opp og oppdager at han har blitt hvit, men med ett unntak: rumpa er fortsatt svart. I Igoni Barretts satiriske roman er Metamorfosen en åpenbar inspirasjon, og med humor og brodd utforsker han identitet, hudfarge, rasisme og privilegier.

Hør Igoni Barrett i samtale med Ane Farsethås.

 

* J.R.R. Tolkien: Hobbiten (overs. Nils Ivar Agøy)
«Aldri le av en levende drage, Bilbo, din tulling!»
Bilbo liker best å spise god mat og røyke pipe, men når tretten dverger og en trollmann banker på døra hans, ser han seg nødt til å invitere dem inn. Resultatet er eventyr og mer eventyr.

Hvis ikke dere får tak i boka, ligger den ute på Nasjonalbibliotekets sider.


* Tove Jansson: Kometen kommer (overs. Gunnel Malmström)

Sommeren i Mummidalen er varm og hyggelig, men så kommer det en storm, og en komet er på vei. Mummitrollet, Sniff og Smusmumrikken drar avgårde til et observatorium for å spørre en professor om kometen, og hjemme må mummimamma og mummipappa ta seg av den filosofiske Bisamrotten etter at huset hans ble ødelagt.

Hvis ikke dere får tak i boka, ligger den ute på Nasjonalbibliotekets sider.