Leseliste i koronaens tid del 2

16. mars 2020

Leseliste i koronaens tid del 2

Dystopisk lesestoff for store og små

Føler du for å dykke dypere ned i dystopien? Her er sju dystopiske lesetips:

* Samanta Schweblin: Feberdrøm (overs. Signe Prøis)
Den unge kvinnen Amanda er døende, og prøver å finne ut nøyaktig når og hvordan hun ble syk. Kort før leide hun et feriehus med familien, men noe stemmer ikke. Frykten for at noe skal skje datteren, blander seg med dette uhyggelige hun ikke klarer sette ord på. I Schweblins feberaktige fortelling krysses den magiske realismen vi kjenner fra tidligere generasjoners latinamerikanske forfattere og det gotiske.


* Cathrine Knudsen: Den siste hjelperen

I Den siste hjelperen undersøker Knudsen teknologistyrt omsorg i institusjoner og private hjem, og skildrer en verden med genmanipulerte geiter og organisasjoner som bedriver aktiv dødshjelp. Det er en nifs verden som likevel ikke er veldig langt unna vår egen.

Hør Cahtrine Knudsen i samtale med Øyvind Rimbereid og Ida Lødemel Tvedt i vår podkast.


* Jenny Erpenbeck: Hjemsøkelse (overs. Ute Neumann)

Et sommerhus fra tjuetallet, et sted mellom Berlin og grensa til Polen, er sentrum i Jenny Erpenbecks roman Hjemsøkelse. Vi følger dem som flytter inn og ut av huset, og gjennom dem får vi Tyskland og Europas historie de siste hundre år i miniatyr, fortalt i Erpenbecks gjenkjennelige poetiske språk.

Hør Erpenbeck i samtale med Kaja Schjerven Mollerin om Alle dagers ende.


* Knut Faldbakken: Uår

Uår skildrer et overflodssamfunn som nærmer seg undergangen, og følger noen av samfunnets marginaliserte, prostituerte Mary Diamond, en forfulgt abortlege og de ettersøkte brødrene Felix og Run-Run, som forsøker å skape seg en tilværelse i søppelfyllinga utenfor byen. Boka ble innstilt til Nordisk råds litteraturpris i 1977, men er fortsatt skremmende aktuell.


* Gabriel Garcia Marquez: Kjærlighet i koleraens tid (overs. Kjell Risvik)
Fermina Daza gifter seg med den berømte doktoren som redder landet fra koleraen, men poeten og forretningsmannen Florentino Ariza elsker henne, og venter på at hun skal bli fri. I en altoppslukende, sanselig og frodig fortelling, nøster Garcia Marquez opp Daza og Arizas historier.

* Tyra Tronstad: Flaggermusmusikk
Ellen bor sammen med moren sin, som driver mottak for skadde flaggermus, og lillebroren, som stadig oftere rammes av underlige anfall. Hva skyldes det, og hva kan Ellen gjøre? Tyra Tronstad har skrevet en magisk og oppslukende øko-thriller, som også nettopp ble tildelt Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok.


* Dag O. Hessen: Verden på vippepunktet

Vi kan stå overfor to vippepunkt, skriver Hessen: det ene handler om klima og jordas artsmangfold, og det andre handler om oss selv. Klarer vi å samle oss og handle i fellesskap?

Hør også fire foredrag om ulike sider ved klimautfordringen i vår podkast:

Cicero-forsker Marianne Tronstad Lund om togradersmålet.

Tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga om norsk klimapolitikk.

Cicero-forsker Bård Lahn om internasjonal klimapolitikk.

NTNU-forsker Helene Muri om klimafiksing.