Mia Berner hedres med eget rom 1Foto: Kagge forlag

9. mars 2020

Mia Berner hedres med eget rom

Litteraturhuset kaller opp egen sal etter forfatteren

– Mia Berner var en viktig stemme i den norske offentligheten, og en flittig bruker av Litteraturhuset fra åpningen i 2007. Det er derfor veldig hyggelig å kunne hedre henne med en egen sal hos oss, sier daglig leder ved Litteraturhuset Susanne Kaluza.

De andre rommene på Litteraturhuset har alt litterære navn. Nå skal altså Kjelleren omdøpes til Berner-kjelleren, etter filosofen, sosiologen og forfatteren Mia Berner (1923-2009).

Navnet ble avgjort etter en navnekonkurranse der alle Litteraturhusets brukere på Facebook og Instagram ble invitert til å komme med forslag. Flere trakk frem den produktive kvinnelige forfattere hvis boksamling alt står i nettopp Kjelleren.

– Mia ville simpelthen elsket å få et rom på Litteraturhuset i Oslo oppkalt etter seg. Huset ble hennes andre hjem fra den dagen det åpnet i 2007, sier Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås, som var en av Mia Berners nærmeste venner.

Da hun døde arvet han både de litterære rettighetene til Berners forfatterskap, hennes store boksamling og hennes knallrøde briller. Boksamlingen ga han videre til Litteraturhuset.

– Jeg ser fortsatt Mia for meg, 84-85 år gammel, på første rad under utallige arrangementer i huset, lett fremoverbøyd for å høre og se, alltid nysgjerrig på noe viktig eller noe nytt, sier Åmås.

De andre rommene på huset er kalt opp etter henholdsvis Henrik Wergeland, Amalie Skram, Steffen Kverneland, Stein Riverton, fortelleren i Tusen og en natt Sjeherasad, og hovedpersonen Nedjma i romanen av samme navn av Kateb Yacine. Mia Berner er derfor den andre kvinnelige forfatteren som får et rom oppkalt etter seg på Litteraturhuset.

Også Karianne Bjellås Gilje, forfatter, daglig leder av Bergesenstiftelsen og nær venn av Berner, er glad for navnevalget.

– Mia Berner hadde en unik evne til å skape god stemning i rommene hun kom inn i. Hennes varmrøde skikkelse og presise, gjerne humoristiske kommentarer, dype kunnskap og store vidd, løftet enhver samtale. Jeg håper Mia Berner-rommet på Litteraturhuset vil fortsette å skape gode møter mellom mennesker, i Mias ånd.

Litteraturhuset vil henge opp et portrett av Berner i rommet, og endre navnet til Berner-kjelleren permanent. I tillegg planlegger huset av markere det nye navnet med et eget Mia Berner-arrangement før sommeren.

Kontaktpersoner

Susanne Kaluza

Daglig leder.

Susanne har personal, budsjett og resultatansvar for Stiftelsen Litteraturhuset. Hun har bakgrunn fra mediebransjen, har gitt ut fem bøker og sitter i en rekke styrer.