18. mars 2020

NFFO bevilger ekstraordinær støtte til digital formidling av sakprosa

NFFO (Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening) bevilger nå 100 000 kroner i ekstraordinær støtte til Litteraturhuset. Pengene skal brukes til å lønne frilans sakprosaforfattere som er med på Litteraturhusets digitale satsning.

– Dette er en svært gledelig nyhet. Over hele landet får forfattere store økonomiske vanskeligheter fordi arrangementer som har vært planlagt i lang tid blir avlyst. Samtidig er økonomien til Litteraturhuset svært presset nå som følge av et brått og massivt bortfall av utleieintektene våre, sier Susanne Kaluza, leder ved Litteraturhuset.

– Støtten fra NFFO er svært etterlengtet og gjør at vi igjen kan hyre inn sakprosaforfatterne til arrangementer, digitale i stedet for fysiske, og fortsette å honorere etter vanlige takster for arbeidet de gjør, sier Susanne Kaluza, leder ved Litteraturhuset

Det var styret i NFFO som tirsdag innvilget Litteraturhuset 100 000,- i ekstraordinært tilskudd. Støtten vil gå uavkortet til å honorere sakprosaforfattere som deltar i Litteraturhusets digitale programsatsing utover våren.

Både Litteraturhuset og NFFO presiserer at det er et mål å bruke frilansforfattere og andre som nå har bortfall av inntekt.

– At Litteraturhuset og andre formidlingsaktører nå kommer på banen med konkrete tiltak, er svært viktig, både for den enkelte forfatter og oversetter og for publikum, sier Arne Vestbø, generalsekretær i NFFO.

– Selv om private initiativ på Facebook og andre sosiale medier er veldig bra, trenger vi at også de profesjonelle formidlerne omstiller seg til at digitale plattformer blir arenaen å være på i tiden framover. Vi er derfor glade for å støtte Litteraturhuset med 100 000 kroner, som skal gå til honorarer til forfattere og oversettere av sakprosa. Vi har oppfordret Litteraturhuset til særlig å programmere skribenter som er uten fast inntekt og arbeidsforhold, sier Vestbø.

Til vanlig honorerer Litteraturhuset bortimot 400 forfattere for programoppdrag i året.

– Litteraturhuset har vært og er en viktig oppdragsgiver for en lang rekke frilans-kunstnere, og ønsker å bidra til dette også nå i disse krisetider, sier Kaluza.

Hun sier huset har god erfaring med strømmede arrangementer, etter pilotprosjektet «Direkte fra Litteraturhuset» der de det siste halvåret har sendt utvalgte arrangementer gratis til folkebiblioteker over hele landet. Denne uken har de testet strømming også av barnearrangementer til overveldende respons: 40 000 mennesker logget på for å se tirsdagens fortellerstund fra Litteraturhuset.

Les mer på NFFOs nettsider