Enorm respons på Litteraturhusets digital-satsning 1Foto: Agnete Brun

1. april 2020

Enorm respons på Litteraturhusets digital-satsning

De siste to ukene har 140 000 sett Litteraturhusets digitale program. Nå sørger støtte fra Fritt Ord for at den digitale satsningen kan fortsette gjennom koronatiden.

– Støtten fra Fritt Ord er helt avgjørende for at vi kan fortsette med dette tilbudet. Uten disse midlene måtte vi stengt huset helt, også digitalt. Derfor er vi utrolig glade for at Fritt Ord kom på banen så fort, og at vi dermed kan fortsette å lage kunnskapsrikt, kvalitetssikret program til folket, sier leder ved Litteraturhuset Susanne Kaluza.

Bare dager etter at myndighetenes forbud mot kulturarrangementer satte Litteraturhuset i gang en storstilt satsning på digitalt program med blant annet eventyrstunder, sakprosaforedrag og forfattersamtaler fra norske og internasjonale forfattere, alt sammen delt åpent på nett.

Responsen har vært enorm. Den digitale samtalen med den finsk-estiske vinneren av Nordisk Råds Litteraturpris Sofi Oksanen har blitt sett tilsvarende en stappfull Wergeland-sal, 18 ganger. Totalt har Litteraturhusets program blitt sett av over 140 000 på to uker.

– Det viser hvor viktig litteraturen er i disse tider. Som et nasjonalt litteraturhus har vi allerede jobbet digitalt i samarbeid med folkebibliotek over hele landet, fra Longyearbyen til Spydeberg på utvalgte arrangementer. Derfor var det nærliggende å utvide dette tilbudet når vi måtte stenge det fysiske huset, og vi er glade for å se at innholdet treffer folk over hele landet, sier Kaluza.

Her finner du oversikt over alle digitale arrangementer.


Kjærkommen koronastøtte fra Fritt Ord

Nå har Litteraturhuset altså fått tildelt 1,5 millioner av Fritt Ord, fra deres ekstraordinære bevilgning på grunn av koronakrisen, til å fortsette denne digitale satsningen. Det gjør det mulig å tilby god litteraturformidling og lønne forfattere, fortellere, illustratører og andre kulturarbeidere i en tid der inntektene har fått en bråstopp.

– Hvert år honorerer Stiftelsen Litteraturhuset bortimot 400 forfattere som står på våre scener. Det har vært viktig for oss i denne krisen å fortsatt opprettholde et program der vi honorerer de som gjør et arbeid for oss. Takket være denne støtten kan vi nå ut til mange flere. Vi vet at det er mange frilansere som sliter ekstra akkurat nå.

Samtidig er økonomien til Litteraturhuset i dyp krise. Anslagsvis 500 000 kroner i billettinntekter for eget program faller vekk, i tillegg til at et sted mellom 3 og 4 millioner kroner i leieinntekter for frokostmøter, debatter, boklanseringer og foredrag aktører som tenketanker, NGOer, politiske partier, fagforeninger og forlag til vanlige har på huset, også forsvinner. Enn så lenge omfatter ikke krisepakken fra Stortinget bortfall av leieinntekter. De ansatte på Litteraturhuset ble permittert i forrige uke. Støtten fra Fritt Ord gjør at flere av de permitterte kan jobbe gradert.

– Det gjør denne støtten ekstra kjærkommen. Litteraturhuset hadde etter flere år med underskudd gjort en kjempejobb i 2019 der vi snudde hver krone og klarte å levere svarte tall. Da koronakrisa traff var det ingen kroner igjen å snu. Nå jobber vi på spreng for å sikre at også litteraturhusenes perspektiv blir ivaretatt i krisepakkene og samtidig se om det er mulig å finne andre inntekter fra for eksempel private aktører, sier Kaluza.

Støtten fra Fritt Ord sørger for at Litteraturhuset kan fortsette og utvide det digitale tilbudet. Hun trekker fram bredden i arrangementene som er rett rundt hjørnet, blant annet sakprosaforedrag om bakterier, påskekrim for hele familien, foredrag om den folkekjære forfatteren Anne Karin Elstad, en innføring i jødenes historie i Norge, høytlesing av noveller og en eksklusiv smakebit fra «Solvokteren» oppfølgeren til Maja Lunde og Lisa Aisatos bestselgende bok Snøsøsteren, for å nevne noe.

– Som uavhengig stiftelse har Litteraturhuset tre formål: vi skal spre litteratur i bred forstand, verne om ytringsfriheten og bidra til en mer kunnskapsbasert offentlig samtale. Vi er glade for at vi også i disse krisetider kan fortsette med dette og gi både små og store gode og kunnskapsbaserte litteraturopplevelser – rett hjem i stua.