Leseliste: Ny arbeiderlitteratur

30. april 2020

Leseliste: Ny arbeiderlitteratur

Seks titler å plukke opp

Arbeidsforhold, utnytting og klasse er temaer som alltid er aktuelle, men flere får kanskje øynene opp for det rundt arbeidernes kampdag, 1. mai. I år blir denne annerledes, uten fysiske tog og samlingspunkter. En måte å markere solidaritet, kan være å plukke opp en bok som tar for seg noen av disse problemstillingene.

Kanskje en bok om tilværelsen på Amazon, der arbeidere nå streiker fordi de nektes korona-testing og nødvendig utstyr for å begrense smitte? Eller en bok om hvordan det er å leve på trygd, nå som stadig flere av oss mister jobben eller permitteres?

 

Midlertidig ansatt, av Heike Geissler. overs. Ute Neumann

Tyske Heike Geissler har skrevet en roman om det nye arbeidslivet, om sesonghjelp, usikkerhet og dårlige arbeidsforhold på fabrikkgulvet. Leseren settes inn i rollen som hovedperson, en forfatter som må spe på inntekten som sesongarbeider på Amazon-lageret. Geissler skildrer det tunge og monotone arbeidet, og hvordan det sakte forvandler dem som jobber der, på en levende og dyster måte, glimrende oversatt av Ute Neumann.

 

Linjeskift, av Joseph Ponthus. overs. Margunn Vikingstad

Kan du skrive dikt om arbeidet ved samlebåndet på fellesslakteriet? Franske Joseph Ponthus har skrevet et langdikt om nettopp det. “Diktsamling med gul vest” skrev Erlend Loe i sin anmeldelse av boka. Boka tar leseren med inn i hverdagen til sliterne, og skildrer utnytting, knuste drømmer og ømme muskler.

 

Arbeidsnever, av Jan Kristoffer Dale

Jan Kristoffer Dales novellesamling om de som faller utafor ble hedret med Tarjei Vesaas’ debutantpris. Skildringene av mobbing, av å ende opp som ufaglært arbeider på lageret, av dem som ikke flytter hjemmefra, inneholder både varme og ømhet, uten å bli sentimentalt.

 

Mamma er trygda, av Mímir Kristjánsson

Hvorfor er det skamfullt å gå på trygd, og hvorfor har vi lagd et eget verb av det å gå på Nav? Forfatter og politiker Mímir Kristjánsson ville skrive om våre forestillinger om trygd, men kjente ingen som gikk på trygd, mente han. Før han kom på at moren hans har vært ufør store deler av livet. Resultatet er en bok som både er personlig og opprørende, og som ikke ikke minst er relevant i lys av Nav-skandalen og en tid med rekordhøy arbeidsløshet i Norge.

 

En såkalt drittjobb, av Lotta Elstad

Hvilke jobber kalles “drittjobber”, og hvorfor? I Lotta Elstads bok tar forfatteren seg jobb ved et Thon-hotell, og skildrer den usikre jobbhverdagen til ringevikarer og lavtlønte, til renholdere og oppvaskere – yrker som vi den siste tida har fått erfare behovet av. Boka inspirerte faktisk daværende arbeidsminister Dag Terje Andersen til å foreslå en ny lov for å begrense bruk av ringevikarer.

 

Innleid og underbetalt, av James Bloodworth. overs. Rune R. Moen

Journalisten Bloodworth har jobbet undercover i noen av de mest utsatte yrkene i det “nye” arbeidslivet i Storbritannia: på Amazon-lager, som Uber-sjåfør, som telefonselger og på nulltimerskontrakt – altså uten sikret inntekt. I boka skriver han om erfaringene. I et land der reallønna faktisk har gått nedover de siste årene, må mange forsøke å få endene til å møtes med denne type jobber, som knapt gir en lønn til å leve av. Bloodworth gir et klart og skremmende innblikk i en del av arbeidslivet mange av oss ikke kjenner til.