En får væra som en erFoto: Tove Breistein / Anne Valeur

19. juni 2020

Feirer pride, mangfold og kjærlighet

Litteraturhuset feirer pride med en forteller-dronning, samtale om å være «ænsles» og miniforedrag fra unge skeive forfattere.

– Pride er både fest og kamp, der vi markerer kampene som er vunnet for at alle kan være den de er, så vel som de kampene som gjenstår. Vi løfter kultur og litteratur både som en måte å feire mangfold og kjærlighet, og for å utforske temaene som pride reiser, om tilhørighet og utenforskap, annerledeshet og gjenkjennelighet, sier Susanne Kaluza, daglig leder ved Litteraturhuset.

Fra lørdag 20. juni kan barn og voksne se eventyrstund med en ekte fortellerdronning, når drag queen Nabi Yeon Geisha (Remi Johansen Hovda) leser H. C. Andersens eventyr Den stygge andungen. Eventyret er en fin inngang til å snakke om det å føle seg annerledes eller utenfor, uansett om det gjelder kjønn, legning eller andre ting – og om styrken i å finne fellesskap og tilhørighet.

Fra onsdag 24. juni kan man se forfatter Bjørn Hatterud og artist Frida Ånnevik møtes til samtale om røtter, utenforskap og tilhørighet – og kanskje litt Prøysen – temaer de begge utforsker i sine kunstnerskap. Samtalen ledes av Amalie Kasin Lerstang.

– Kanskje spesielt for minoriteter er kunst og litteratur viktige arenaer for å finne representasjoner av seg selv, og speile det mangfoldet vi mennesker utgjør, sier Madeleine Gedde Metz, som har kuratert programmet.

Gjennom uka vil Litteraturhuset også publisere miniforedrag fra et knippe unge skeive forfattere, der de snakker om et skeivt ikon eller kulturfenomen som har inspirert dem. Forfatterne som bidrar er Kitty Byng om kafeen Lesbisk kaffe, Erik Eikehaug om serien “Buffy the vampire slayer”, Marjam Idriss om forfatteren Audre Lorde, Alexander Kielland Krag om boka/filmen Call me by your name og Martine Næss Johansen om de historiske personene “the ladies of Llangollen”.

– Vi er veldig glade for å ha med oss disse fem unge forfatterne – som alle burde få øynene opp for! Nå vil de fortelle om hvem og hva som har vært viktig for dem, og det er både inspirerende, tankevekkende og rørende å høre på, sier Madeleine Gedde Metz.

Pride-programmet er støttet av Norsk Forfattersentrum.