Forfattere får solidaritetshjelp

12. juni 2020

Forfattere får solidaritetshjelp

38 forfattere får støtte fra vårt solidaritetsfond

Noe av det første vi på Litteraturhuset gjorde da koronakrisa traff og mye av kulturlivet stengte ned, var å opprette et solidaritetsfond sammen med Norsk forfattersentrum for forfattere, frilansere og kulturarbeidere som mistet inntekt. Nå har 38 forfattere fått støtte til å dekke forefallende utgifter fra vårt solidaritetsfond.

– Det betyr noe for hver og en det gjelder, enten det er hjelp med strømregninga eller å betale AKS-plass for ungen sin. Vi setter enorm pris på alle som har bidratt til fondet, og vært med på å støtte utsatte kunstnere i en vanskelig tid, sier daglig leder, Susanne Kaluza, som sammen med leder av Norsk forfattersentrum, Ingvild Herzog, tok initiativ til solidaritetsfondet.

Da koronakrisa inntraff og kulturarrangører som Litteraturhuset måtte stenge dørene, var det mange forfattere og kulturarbeidere som mistet oppdrag og viktige inntekter. Parallelt med å opprette solidaritetsfondet, søkte Litteraturhuset også inn ekstraordinære midler til et digitalt litteratur- og sakprosaprogram. Målet var å både sikre utsatte forfattere og frilansere viktige inntekter, og å fortsette den offentlige samtalen og litteraturformidlingen huset vanligvis bedriver, selv om folk ikke kunne møtes fysisk.

– Det har vært viktig å sikre at den litterære og offentlige samtalen får fortsette, og vi er overveldet av den gode responsen på det digitale programmet vi har laget, sier Kaluza.

Se alt som er tilgjengelig av digitalt program her.

Men selv om flere har flyttet arrangementer over til digitale flater, viser tallene fra Norsk forfattersentrum at honorarene de betaler ut til forfattere, har stupt kraftig. Mange forfattere har også lite utbytte av hjelpetiltakene myndighetene har lansert. Krisa er altså ikke avblåst i litteraturbransjen ennå, så det er fortsatt behov for å støtte forfatterne.

– Nå som sommeren setter inn kan man for eksempel støtte forfattere ved å kjøpe noen av de mange gode, norske bøkene som er i salg. Da kan du samtidig sikre deg sommerlektyren, avslutter Kaluza.