Linn Ullmann med internasjonal stjernepodkastFoto: Kristin Svanæs-Soot

23. juni 2020

Linn Ullmann med internasjonal stjernepodkast

Litteraturhusets nye podkast får kjente forfattere til å reflektere rundt hvordan verden skal gå videre. Hør forfatter Linn Ullmann i samtale med litterære storheter som George Saunders, Ali Smith, Terrance Hayes, Arundhati Roy og Anne Carson.

– Ideen sprang ut av behovet for litterær dialog i en tid der så mye er snudd på hodet, med koronavirus-pandemien, nedstengingen av samfunnet, børsras, klimakrise, skjerpede politiske motsetninger og nå massedemonstrasjonene som har spredd seg fra USA verden over. Dette påvirker hvordan vi ser verden, og for oss forfattere påvirker det også hvordan vi jobber, hvordan og hva vi skriver, sier Linn Ullmann.

Sammen med Ullmann drar Litteraturhuset i gang en litterær samtale på tvers av landegrensene der kjente forfattere reflektere over hva som skjer i verden, hvordan det påvirker skrivingen, hva slags ansvar forfattere har for hva de rapporterer om og hvor veien går videre. Alle samtalene vil være på engelsk og podkasten har fått navnet “How to Proceed”.

– Reiserestriksjoner gjør det fortsatt umulig å invitere internasjonale forfattere til Litteraturhusets scene. Samtidig har behovet for å tenke sammen – for å forsøke å forstå samfunnet rundt oss gjennom litteraturen og kunsten – økt. I situasjonen vi er i oppleves det som ekstra viktig å dra inn kunnskapen forfattere besitter til å reflektere, tegne opp de store linjene og få oss til å se verden og nåtiden fra et litt annet ståsted, sier daglig leder ved Litteraturhuset Susanne Kaluza.

Podkasten blir til i en krevende tid for Litteraturhuset, der restriksjonene koronavirus-pandemien fører med seg har rammet huset hardt. 1-metersbegrensningen reduserer publikumsantallet på fysiske arrangementer til en brøkdel. Samtidig har Litteraturhuset hatt stor suksess med sitt digitale program som nå er sett av over 550 000 seere på tre måneder.

– Vi er veldig glade for at så mange setter pris på programmet vi lager. Samtidig er vi alltid opptatt av å pushe den litterære formidlingen videre. Vi ønsker med dette å gi folk en pause fra skjermer der de bare kan få lytte og reflektere, sier Kaluza.


Stjernespekket podkast

– Med denne podkasten håper vi å bidra til den gode, tenkende samtalen som er et av kjennetegnene ved Litteraturhuset. Vi skal snakke om kunst og politikk, om skriving og den kreative prosessen, og ikke minst: om verden vi lever i fra perspektivet til noen av våre fremste nålevende forfattere, sier kunstnerisk ansvarlig ved Litteraturhuset, Linn Rottem.

Linn Ullmann er selv en kjent figur på Litteraturhusets scene – enten hun inviteres til å snakke om egne bøker eller å intervjue andre forfattere.

– Jeg liker veldig godt å snakke med andre forfattere om deres bøker og skriving. Jeg tror det skyldes at jeg fortsatt, etter 20 år som forfatter, stadig befinner meg ved skrivepulten og lurer på hvordan jeg går i gang, hva gjør jeg nå? sier Ullmann.

Første episode av podkasten, “How To Proceed” slippes før sommeren, og fra august vil det komme to episoder i måneden. Responsen fra den internasjonale forfatterstanden har vært overveldende positiv. Samtalepartnerne er kuratert av Linn Ullmann og Litteraturhuset i samarbeid, og blant navnene du kan få høre i høst, finner du blant andre Ali Smith, Rachel Cusk, Terrance Hayes, George Saunders, Edwidge Danticat, Valeria Luiselli, Anne Carson, Jenny Erpenbeck, Arundhati Roy og Édouard Louis.

– Første sesong vil på grunn av Black Lives Matter- demonstrasjonene og det forestående presidentvalget ha et særlig blikk for situasjonen i USA, men du vil også møte forfattere fra blant annet Frankrike, India, Mexico og Haiti, sier Rottem. – Vi jobber også med en nordisk søster-podkast.

How To Proceed er å finne i alle podkastapper, hos Spotify og på Litteraturhusets hjemmesider. Du kan høre episode null, der Ullmann og Rottem forklarer mer om bakgrunnen for podkasten, her: