- Jeg håper flere som har det slik, skal tørre å snakke med noenFoto: Borghild Kvæven

19. oktober 2020

– Jeg håper flere som har det slik, skal tørre å snakke med noen

500 ungdommer fikk et sterkt møte med litteratur om vold i hjemmet

Gleden var stor da Litteraturhuset igjen kunne invitere til skolebesøk sist uke. Gjennom en kombinert løsning med et begrenset publikum i salen, og direktestrømming ut til klasserom, fikk nesten 500 elever fra ungdomsskoler i Oslo og Viken fikk oppleve et intenst møte med Åse Ombustvedt sin diktsamling Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?

Boken, som er nominert til årets Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris, gir stemme til en ung gutt som lever med psykisk og fysisk vold i hjemmet.

Forfatter Åse Ombustvedt delte under forestillingen sine håp for boka:

– Jeg håper boka åpner for at flere som kanskje har det som hovedpersonen, skal tørre å snakke med noen. Og at flere kanskje forstår hvorfor han eller hun som er så ugrei i klassen, er sånn. Boka ble til som en reaksjon på noe jeg opplevde i butikken en gang, hvor jeg så en far som holdt sønnen sin fast i haka, i et jerngrep, noe som helt opplagt var en veldig ugrei situasjon for den gutten. Hva gjør man i en sånn situasjon? Min reaksjon var å skrive denne boka.

Med seg på scenen hadde Ombustvedt skuespiller Marlon Valdes Langeland, best kjent fra nrk-serien SKAM, som fremførte en rekke av diktene fra boka, til illustrasjoner av Marianne Gretteberg Engedal, og nyskrevet musikk av Nicolas Africanus Gjefle.

Det var ingen tvil om at tematikken vekker engasjement, og responsen fra både elever og lærere var udelt positiv, noe kontaktlærer Cecilie Theodorsen ved Jordal ungdomsskole formidlet i etterkant av forestillingen:

– Dette her er noe som gjorde inntrykk! Elevene jobbet en del med oppgavene vi fikk tilsendt av Litteraturhuset i forkant, og det er så masse gode tanker som har kommet frem i samtaler elevene imellom. Jeg er SÅ glad for at vi meldte oss på det her! Og så godt for elevene å oppleve noe annet enn vanlig skolehverdag nå. Så det her er noe som huskes.

Skolebesøkene er mulig takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Tilsammen får hvert år et sted mellom 14 og 17 000 elever et nært møte med forfattere på Litteraturhuset. Vårens skolebesøk ble som følge av Covid-19 i all hovedsak erstattet av et digitalt tilbud, som til sammen har blitt sett nær 300 000 ganger på youtube og facebook.

Likevel er Litteraturhusets barne- og ungdomsansvarlig Camilla Kuhn tydelig på at også de fysiske møtene er viktige, selv om publikumstallet vil være begrenset for å ivareta hensyn til smittevern.

– Skolebesøkene gir elevene en unik opplevelse rundt litteratur, og med de digitale løsningene har vi nå fått mulighet til å invitere skoler i hele landet til å være med, noe vi på Litteraturhuset er glade for. I tillegg er vi glade for at vi med Sparebankstiftelsens støtte kan fortsette å lage de gode fysiske møtene mellom de som lager litteraturen og det unge publikummet. For disse møtene må vi verne om!