Automatisk kladd 31

7. oktober 2020

Jubler over økning til litteraturhusene

Litteraturhuset jubler over 500.000 kroner i økte tilskudd i regjeringens statsbudsjett for 2021.

– Det er dypt gledelig at kulturminister Abid Raja og Regjeringen ser og verdsetter den jobben vi gjør for nasjonal litteraturformidling og folkeopplysning. Året vi har lagt bak oss har vært tøft, men vi har virkelig stått på for å bringe kunnskap og leseglede ut til små og store. Denne økningen vil komme litteraturen og ytringsfriheten til gode, sier Susanne Kaluza, daglig leder på Litteraturhuset.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021, som ble lagt fram i dag, forelås det en økning på 1,5 millioner til landets litteraturhus, med en økning på 500.000 til Litteraturhuset i Oslo. Økningene er en del av regjeringens satsing på språk og litteratur.

Kaluza peker på litteraturhusenes rolle i å løfte forfattere, bidra til å honorere sårbare frilansere og skape nyskapende litteratur- og kunnskapsformidling gjennom korona-tiden.

– Dette året har virkelig tydeliggjort hvor viktig kulturen er for oss som folk. Det har vi ikke minst sett på responsen på vårt digitale program, som siden mars er sett av mer enn en halv million, sier Susanne Kaluza. Til sammen har

Litteraturhuset sørget for at det norske folk har sett over 25 000 timer kvalitetssikret kulturinnhold om litteratur og ytringsfrihet på YouTube alene.

I tillegg er pilotprosjektet “Direkte fra Litteraturhuset”, som strømmer utvalgte arrangementer fra Litteraturhuset til landets folkebibliotek, et annet eksempel på slik nyskapende formidling, mener Kaluza. Sist uke kunne førti folkebibliotek, fra Longyearbyen på Svalbard til Lillesand i sør, se Zeshan Shakar snakke om klasseforskjeller, flerkulturell oppvekst og sin nye roman direkte fra vår scene i Oslo.

– Med Direkte fra Litteraturhuset ønsker vi å bidra til å styrke lokale møteplasser og skape en felles samtale om noe som skjer her og nå. Responsen fra bibliotekene har vært overveldende, og tilbudet om slike klimanøytrale forfatterbesøk vil være viktig å videreutvikle også når tida med smittevernhensyn og reiserestriksjoner er over, sier Kaluza.

Etter et halvår som rammet hele kulturbransjen hardt, med massiv inntektssvikt for Litteraturhuset, stengte dører i flere måneder og permitterte ansatte, betyr dagens økning ekstra mye.

– Vi har store planer for 2021, med både skoleprogram om hatprat, flerspråklige fortellerstunder på språk som samisk og somali, samt samtaler og foredrag med viktige nasjonale og internasjonale stemmer som vil gi perspektiv og kunnskap om verden vi lever i. Samtidig er egeninntektene våre fortsatt en brøkdel av normalnivå på grunn av 1-metersregelen og begrensninger på arrangementer. Disse pengene fra regjeringen gjør det mulig for oss å gjennomføre flere av satsningene våre og fortsette å være et littteraturhus for hele landet selv i en krevende tid, avslutter Kaluza.

Kontaktpersoner

Susanne Kaluza

Daglig leder.

Susanne har personal, budsjett og resultatansvar for Stiftelsen Litteraturhuset. Hun har bakgrunn fra mediebransjen, har gitt ut fem bøker og sitter i en rekke styrer.