– Det viktigste vi gjør med munnen er... kyssing!Foto:Litteraturhuset

3. november 2020

– Det viktigste vi gjør med munnen er… kyssing!

Nær 900 elever på skolebesøk med Malin Hellebø

– Ææææsj! roper elevene i publikum da Malin Hellebø med høye smaskelyder viser alt man trenger munnen til.

Sist uke var 890 elever fra skoler både i Nordland, Agder, Oslo og Viken på forfattermøte med forfatter Hellebø som formidlet fra boka si Inn i munnen illustrert av Bård Torkildsen. De fleste klassene fulgte forfattermøte på direkteoverføring til klasserommet, mens én klasse var publikum i salen ved hver forestilling.

Temaet var alle de ulike munnene som finnes i dyreverdenen, og det var ingen tvil om at naturvitenskap slo an hos kunnskapshungrige 3.-5.-klassinger. Det haglet med spørsmål og innspill både fra salen og fra elevene som var med via direkteoverføringen, og Hellebø som for de fleste er kjent som programleder fra NRK Super Dyrevenn, demonstrerte både at hodet hennes får plass i et medbragt tigergap og hvor praktisk det er å bo i munnen til foreldrene sine frem til man flytter hjemmefra, særlig hvis man er en fisk.

Kontaktlærer Ila Ambjørnsen fra Rustad Skole forteller at de har vært på Litteraturhuset flere ganger tidligere, og at de er glade og takknemlige for at tilbudet finnes:

– Jeg tror alle elevene går hjem med mye kunnskap. Dette var helt fantastisk og lærerikt!

Hellebø har også vært på skolebesøk på Litteraturhuset tidligere med debutboka si Dyras beste sjekketriks fra 2019. På spørsmål om hvordan det er å formidle litteratur for barn og unge nå mens korona setter en del begrensninger, svarer Malin Hellebø at det er minst like viktig med litteraturformidling nå som før.

– Barna får ikkje akkurat mindre behov for å utforske og bli underholdt i desse dagar. Her syns eg litteraturen har ein viktig rolle, spesielt fordi litteraturen kan skape nye univers å «reise til» sjølv om ein berre er heime. Me treng spennande og gode bøker i ei tid med mykje innesitting og sosial begrensing.

Skolebesøkene er mulig takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Til sammen får hvert år et sted mellom 14 og 17 000 elever et nært møte med forfattere på Litteraturhuset. Vårens skolebesøk ble som følge av Covid-19 i all hovedsak erstattet av et digitalt tilbud, som til sammen har blitt sett nær 300 000 ganger på youtube og facebook.

Litteraturhusets barne- og ungdomsansvarlig Camilla Kuhn understreker hvor viktige skolebesøkene er som tiltak for å øke leselyst.

– Skolebesøkene er en usammenlignbar form for litteraturformidling, der vi kan nå barne- og ungdomspublikummet bredt; både de som leser, og kanskje ennå viktigere; de som vanligvis ikke leser. Vi er så glade for at vi med Sparebankstiftelsens generøse bidrag kan fortsette dette tilbudet også i en tid da korona setter begrensninger på felles kulturelle opplevelser for de fleste.

– Det viktigste vi gjør med munnen er... kyssing! 1

Foto: Litteraturhuset