Klart fort sesong 2 av suksesspodkastIllustrations: Julius Vidarssønn Langhoff

27. november 2020

Klart for sesong 2 av suksesspodkast

Arundhati Roy og Jenny Erpenbeck er blant gjestene i sesong 2 av den internasjonale stjernepodkasten How to Proceed, skapt av forfatter Linn Ullmann og Litteraturhuset.

– Tilbakemeldingen på denne podkasten er svært gode, antall lyttere er høyt og voksende. I en usikker tid med reiserestriksjoner er det flott å fortsatt kunne tilby den lange og tenkende samtalen vi setter så høyt på Litteraturhuset, sier Linn Rottem, programsjef ved Litteraturhuset.

Litteraturhuset og Linn Ullmann lanserte i juni podkasten How to Proceed der forfattere snakker med forfattere. Den internasjonale podkasten byr på timeslange samtaler med stjerneforfattere fra ulike land, om skriving og lesing, og om den verden vi lever i akkurat nå.

«En samtidsdiagnosticerende international litteraturfestival lige ind i ørerne» skrev danske Weekendavisen om podkasten. Også fra lytterne har tilbakemeldingene vært overstrømmende, med karakteristikker som «en gave» og «den rake motsetning til en verden full av mas og tomt prat».

Forfattere som Man Booker Prize-vinner George Saunders, Ali Smith, National Book Award-vinner Joyce Carol Oates, samt poetene Terrance Hayes og Mary Ruefle har gjestet podkasten så langt.

Forfatterne har alle skrevet og snakket åpent om store spørsmål som konsekvenser av migrasjon, rasisme, Trump og pandemien, alle med litteratur som utgangspunkt.

Podkasten er allerede hørt av nær 20 000, med lytterskarer i land som USA, Storbritannia, Tyskland og Australia ved siden av Norden.

 

Ny sesong med gjeste-intervjuere

Når andre sesong nå sparkes i gang, deler Ullmann, som er i innspurt med skriving av ny roman, intervjurollen med forfatterne Nadifa Mohamed, Kjersti A. Skomsvold og Eivind H. Evjemo som gjeste-intervjuere. Les mer om dem nedenfor.

– Jeg er glad vi bevarer kjernen i podkasten, som er forfattere i samtale med forfattere. Med disse tre gjeste-intervjuerne får vi stødige og varme intervjuere som har hver sine litterære utgangspunkt, sier Linn Ullmann.

Sammen med medskaper Linn Ullmann har Litteraturhuset kuratert en ny sesong forfattermøter man kan få rett på øret – blant gjestene som kommer framover, er indiske Arundhati Roy, franske Edouard Louis, kanadiske Moez Surani og tyske Jenny Erpenbeck.

I den første episoden, som slippes i dag, snakker indiske Arundathi Roy med britisk-somaliske Nadifa Mohamed om fascisme og det politiske klimaet i India, om sin nye essaysamling Azadi, om fedre, mødre og vennskap, og om koblingene mellom film, arkitektur og litteratur.

Hør episoden her:

– Vi er utrolig stolte av gjestene som kommer i denne sesongen, og gleder oss til å kunne dele enda flere gode samtaler og opplesninger med alle som vil lytte, sier daglig leder ved Litteraturhuset Susanne Kaluza

– I første sesong fokuserte vi særlig på USA grunnet valgkampen og demonstrasjonene som preget nyhetsbildet. Nå utvider vi perspektivet til et knippe internasjonale forfattere som på ulikt vis er preget av og har skrevet om pandemien og den verden vi lever i nå, sier programsjef ved Litteraturhuset, Linn Rottem.

 

3 gjeste-intervjuere:

Nadifa Mohamed er en somalisk-britisk forfatter, kjent for de kritikerroste romanene Svart mamba og De tapte sjelers land, og er snart klart med sin tredje roman. Mohamed er en av de utvalgte forfatterne på Grantas liste over Best of Young British Writers, og underviser i kreativ skriving på Royal Holloway University. Hun har opptrådt flere ganger på Litteraturhusets scene, både som forfatter og intervjuer, sist i samtale med Teju Cole og Valeria Luiselli.

Kjersti Annesdatter Skomsvold debuterte i 2009 med romanen Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg, som ble tildelt Tarjei Vesaas’ Debutantpris, og kortlistet til International IMPAC Dublin Literary Award. Skomsvold ble i 2015 tildelt Doblougprisen for hele sitt forfatterskap, og har gitt ut fem romaner, en diktsamling og en ungdomsroman. Hun har også gjort flere forfatterintervjuer, og intervjuet internasjonale stjerner som Édouard Louis, Naja Maria Aidt og Edward St Aubyn på Litteraturhusets scene.

Eivind Hofstad Evjemo har skrevet tre romaner og diktsamlingen Kvelningsminner. For debutromanen Vekk meg hvis jeg sovner fikk han Tarjei Vesaas’ debutantpris, og hans andre roman Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet, ble belønnet med Ungdommens kritikerpris. Siden 2015 har han vært redaktør for Cappelen Damms antologi Signaler, og han har tidligere intervjuet forfattere som Jonas Eika, Johannes Anyuru, Helle Helle.