– Står dere der og skvetter på skolens pelargonier!!Alle foto: Litteraturhuset

16. november 2020

– Står dere der og skvetter på skolens pelargonier!!

Bukkene Bruse og Bjørn F. Rørvik på koronavennlig skolebesøk

Bjørn F. Rørvik vifter forarget med en pekefinger til kameraet som sist uke var vindu ut til kulturhungrige skoleelever. De tre bukkene vi kjenner så godt er akkurat blitt tatt på fersken av den strenge frøken Elgaker mens de tisset fra skoletrappa!

– Dere skal til rektor!

Litteraturformidling for skolebarn ligger på ingen måte brakk i koronatida, og Litteraturhuset kunne i løpet av to dager sist uke glede 788 elever fra småtrinnet, hvorav 88 fra mottaksklasser, med direktestrømmede digitale forfattermøter med forfatter Bjørn F. Rørvik. Fortellingene hentet han fra de populære bøkene om Bukkene Bruse, som han har laget sammen med illustratør Gry Moursund.

De aller fleste kjenner til bøkene som spiller på eventyret om de tre bukkene, men ikke alle vet at Rørvik også er en fantastisk formidler. Han har lang erfaring med å stå på scener og i klasserom og trollbinde med sine levende fortellinger. Overgangen til å formidle digitalt, slik man i stor grad må gjøre nå i koronatida, gir ifølge den erfarne formidleren en del utfordringer:

– Å snakke til et kamera og å være på besøk i klasserommet er to veldig forskjellige ting for meg som formidler. Når jeg bare har en mørk kameralinse som publikum, må jeg få til to litt motstridende ting: Jeg må prøve å se i kamera hele tida, men samtidig klare å glemme hele kameraet, sånn at jeg «kommer gjennom» og får kontakt med ungene som sitter og ser på.

Bjørn F. Rørvik

Tilbakemeldingene fra skolene viser at Rørvik overvant den utfordringen på glimrende vis. Det å få en ekte forfatter rett inn i klasserommet via skjermen blir tatt godt imot, både blant store og små, og ikke minst hos de som er nye med det norske språket. Lærer for mottaksklasse på Møllergata skole i Oslo, Nassira Abdellaoui takker for at Litteraturhuset gir elever en unik opplevelse ved å bli kjent med en forfatter i koronatiden.

– ­Innholdet passet godt for våre nyankomne elever i skolens mottaksklasser. Vi koste oss veldig med eventyret, og elevene er nå motiverte til å lese flere bøker!

Også på Kjelsås skole var begeistringen stor, og lærer Daghild Olavsrud Anthonsen legger vekt på Rørviks formidlingsevne:

– Dette var veldig bra! Elevene lo og syntes det var morsomt. Veldig bra at Bjørn viste til tegningene i boka, også det som ikke var så relevant for historien i seg selv. Dette er det beste vi har vært på i regi av Litteraturhuset!

Dette er tilbakemeldinger som Litteraturhusets barne- og ungdomsansvarlig Camilla Kuhn setter stor pris på, spesielt i en tid der fysiske møter mellom de som lager litteraturen og de som leser den, er vanskelig å gjennomføre.

– Vi er så glade for at vi med Sparebankstiftelsen DNBs støtte i ryggen kan fortsette å gi gode litteraturopplevelser til elevene i skolen. Og til tross for begrensningene korona har ført med seg, har de digitale løsningene gjort at vi lettere kan tilby disse gode opplevelsene til skoler i hele landet. Det blir fint når vi kan ønske skoleklasser velkommen til huset vårt igjen. I mellomtiden sørger vi for at formidlere som Bjørn F. Rørvik klarer å komme gjennom kameraet og rett inn i lesehjertet til barna!

Skolebesøkene er mulig takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Til sammen får hvert år et sted mellom 14 og 17 000 elever et nært møte med forfattere på Litteraturhuset. Årets skolebesøk er som følge av Covid-19 i all hovedsak erstattet av et digitalt tilbud, som til sammen har blitt sett nær 300 000 ganger på youtube og facebook.

– Står dere der og skvetter på skolens pelargonier!! 1