9. februar 2021

Bøker vi gleder oss til

2021 er i gang, og det blir vanskelig å si hva året har i vente for oss. Men vi kan alltid stole på at litteraturen vil holde oss med selskap. Vi har derfor hørt litt med våre medarbeider på Litteraturhuset og spurt om hvilke bøker de gleder seg til i år! Kanskje finner du en stor leseropplevelse blant disse bøkene?

 

Camilla Kuhn
Barne- og ungdomsansvarlig

Tegnenørden i meg blir alltid ekstatisk når Øyvind Torseter kommer med ny bok, og nå gleder jeg meg til vårens bok, Mulanosaurus Rex. Dette blir fjerde bok om Mulegutten, satt i det litt skakke og rare universet hvor eventyr, action, absurd humor, samfunnskritikk og ikke minst nydelig tegnekunst blir flettet sammen til fortellinger vi ikke har sett maken til!

Bøker vi gleder oss til 3

Jeg gleder meg også veldig til Hästpojkarna av svenske Johan Ehn som kommer på norsk i år. Boka var nominert til Nordisk Råds litteraturpris for barn og unge i 2020, og forteller en medrivende historie om homofili, mellomkrigsårene i Europa, hest og livslang kjærlighet. «Sjokkerende lesning fra mellomkrigstiden med urovekkende paralleller til vår tid», sier forlagsteksten. Jeg klør i fingrene etter å få denne ut til ungdommen, rett og slett!

Bøker vi gleder oss til 2

 

Susanne Kaluza
Daglig leder

Det er så mange bøker å glede seg til i 2021 at jeg nesten må begrense meg til å plukke ut noen av de jeg gleder meg til nå i januar! Den boka som ligger øverst på nattbordet akkurat nå er Hvem drepte bambi av Monika Fagerholm. Boka tar for seg en voldtekt og hvordan lokalsamfunnet reagerer, om makt og klasse. Boka vant Nordisk Råds litteraturpris i 2020, og er akkurat kommet ut på norsk.

Bøker vi gleder oss til 1

I tillegg ser jeg frem til å lese den nye boka til en poet jeg har fulgt tett siden debuten: Sumaya Jirde Ali. I diktsamlingen r jeg ser havet slokner lyset ser bodøværingen på flyktningers erfaringer med sitt billedrike, engasjerte og kraftfulle språk.

Bøker vi gleder oss til 4

 

Andreas Wiese
Rådgiver

Av utenlandske forfattere som burde vært bedre kjent i Norge er Marilynne Robinson på toppen av min. Jeg hadde blånektet for at jeg kunne interesse meg for en tuslete gammel pastor i midt-vesten, og hans filosofiske, teologiske og familiære grublerier. Jeg tok feil, jeg ble besatt. Dyttet boka på alle. Gilead var den første i det som er blitt en kvartett, for nå er fjerde roman, Jack, her. Her møter vi i nærbilde den fortapte sønn som handlingen i de andre bøkene har spunnet rundt. Det er en bok om en fyllik, en evig taper. Og det er en vakker kjærlighetshistorie, med et språk like perfekt risset som glitrende snøkrystaller. Bare på engelsk nå – men i 2023 eller så sier ryktene at Robinson kommer igjen på norsk. Äntligen!

Bøker vi gleder oss til 6

Kapitalisme fungerer strålende. Men særlig for kapitalister, selvsagt. Kapitalisme krever vekst, problemet er at ingenting kan vokse evig. En av vår tids beste og mest konstruktive kapitalismekritikere er økonomen Mariana Mazzucato. Hun vil rekonstruere kapitalismen, gjøre den inkluderende og bærekraftig. Vil vi slippe unna vekst-hysteriet må vi simpelthen tenke større. Mazzucato viser oss hvordan. Og alle skal med. Boka, Mission Economy – a moonshot guide to changing capitalism, kommer på norsk i mars.

Bøker vi gleder oss til 7

 

Anna Albrigtsen
Utleiemedarbeider

Maria Dorothea Schrattenholz gir ut sin andre diktsamling Protosjel i februar. Denne diktsamlingen gleder jeg meg veldig til å lese! Ifølge forlaget har boka et science fiction-preg, samtidig som den kretser rundt tema som kropp og sykdom. Jeg leste Atlaspunkt da den kom og likte den svært godt!

Bøker vi gleder oss til 5


Caroline Albertine Minor
s andrebok Velsignelser kom på norsk i fjor og var antagelig min beste leseropplevelse i 2020, så jeg ser virkelig fram til hennes nye roman Hummerens Skall som kommer i april. Det er noe med Minors språk som alltid føles oppløftende og befriende, selv om bøkene ofte har en alvorstung grunntone.

Bøker vi gleder oss til