Slipp poesien fri – det er vår!Foto: Odd E. Nerbø (Jirde Ali), Blunderbluss (Berget), Mona Ødegård (Torgersen) og Eva Lene Gilje Østensen (Carmona-Alvarez)

26. mars 2021

Slipp poesien fri – det er vår!

I en serie portretter vil Litteraturhuset i vår løfte den norske samtidspoesien.

–  Poesien får ofte mindre plass i den litterære offentligheten enn romaner, og det vil vi gjøre noe med, sier Susanne Kaluza, daglig leder på Litteraturhuset.

Gjennom våren inviterer Litteraturhuset fire aktuelle norske poeter til å fortelle om egen skriving, om inspirasjonskilder, poetikk og politikk. Først ut er Sumaya Jirde Ali, som i vår er aktuell med diktsamlingen Når jeg ser havet, slokner lyset. Hennes portrett publiseres digitalt søndag 28. mars og kan sees her.

– Jirde Ali snakker åpent om sin egen vei inn i poesien, og sin egen utvikling som poet. Og så får vi så klart høre henne lese både eldre og nyere dikt. Det er anbefalt påske-påfyll, sier programsjef Linn Rottem.

Utover våren kommer det også portretter med poetene Kristin Berget og Bård Torgersen, som begge er aktuelle med diktbøker denne våren, og Pedro Carmona-Alvarez, som i høst kom med diktsamlingen Inventarium.

– Vi håper disse portrettene kan gi en inngang til den gode samtidspoesien som skrives nå, og gi innblikk i tankene som ligger bak ordene på arket, avslutter Susanne Kaluza.

Portrettene blir tilgjengelige i videoformat og etter hvert også som podkast. Allerede nå på søndag kan man altså se portrettet med Sumaya Jirde Ali, i alle Litteraturhusets digitale kanaler.