Susanne Kaluza ny daglig leder på litteraturhusetFoto: Ihne Pedersen

16. april 2021

Starter samarbeid med tyrkiske litteraturhus

Litteraturhuset starter et samarbeidsprosjekt med litteraturhusene i Istanbul og Diyarbakir. Målet er å styrke den litterære dialogen og verne om ytringsfriheten i begge land.

– Vi er enormt glade og stolte over å gå i gang med dette samarbeidet, der vi vil løfte norske forfattere i tyrkiske og kurdiske språkområder, og løfte forfattere og temaer fra disse områdene for et norsk publikum. Vi gleder oss til å dele mer om prosjektet snart, sier Susanne Kaluza, daglig leder ved Litteraturhuset.

Det neste året vil Litteraturhusets publikum få med seg arrangementer fra de to samarbeidsbyene. De tre litteraturhusene vil også tilby kortere skriveopphold til forfattere samt produsere en antologi med unge forfatterstemmer. I tillegg vil samarbeidet bestå i utveksling av erfaringer og kunnskap mellom de ulike litteraturhusene.

Litteraturhuset i Istanbul, Kiraathane, ble opprettet i 2018 av organisasjonen P24, etter modell av Litteraturhuset i Oslo og liknende litteraturhus i Tyskland.

– Vi samarbeidet tett med organisasjonen P24 i årene som ledet opp til de etablerte Tyrkias første litteraturhus, så det betyr mye å kunne utvide dette samarbeidet framover, sier Susanne Kaluza.

I likhet med Litteraturhuset har også Kiraathane som formål å fremme litteratur, ytringsfrihet og den offentlige samtalen. Men de jobber under ganske andre forhold, der ytrings- og pressefrihet så vel som minoriteters rettigheter er under sterkt press.

– Kirathaane gjør allerede en kjempejobb med å utvikle den offentlige samtalen i Istanbul og å være et trygt forum for minoriteter som skeive og flyktninger. Vi er stolte og glade for å kunne bistå dem gjennom dette samarbeidet, sier Susanne Kaluza.

Litteraturhuset har gjennom flere år fokusert på litteratur, kultur og historie fra Tyrkia, blant annet med et større program om kurdisk historie og kultur i 2016, og senere med besøk av den forfulgte forfatteren Asli Erdogan. Denne våren kommer dessuten flerspråklige fortellerstunder for barn på både tyrkisk og kurdisk.