Revejakt som aktiviserer barna

6. mai 2021

Revejakt som aktiviserer barna

Nytt konsept får barna opp av sofaen

-Vent! Hører dere det? Hører dere den lyden? Der! Se der oppe i treet, der sitter det ei kråke!

Litteraturhusets faste forteller Hedda Lidija Romundstad peker på en imaginær kråke og ser overrasket ut, men fra salen kommer det ikke en lyd. Foran henne skulle det sittet barnehagebarn fra hele Oslo, men i stedet er det bare et videokamera og en tekniker som får være med på dagens eventyrstund.

Siden nedstengingen i mars 2020 har Hedda laget digitale eventyr- og fortellerstunder rettet mot barn i alderen 1-6 år. Gjennom Eventyrstund for de små og Flerspråklig fortellerstund har barn over hele landet hørt Hedda fortelle norske og internasjonale eventyr, alene eller sammen med tospråklige fortellere.

-Responsen vi har fått på det digitale barnehagetilbudet vårt har vært over all forventning. Jeg kan nesten ikke tro at eventyr- og fortellerstundene våre alene har blitt sett nesten 230 000 ganger! sier daglig leder ved Litteraturhuset, Susanne Kaluza.

Romundstad legger til at det varmer hjertet å vite at så mange har fått glede av dette tilbudet, og at hun ler hver gang noen forteller at barna deres har sett henne lese Bukkene Bruse «minst 1000 ganger».

-Samtidig vet jeg at mange begynner å bli lei av å bare sitte stille og se på en skjerm. Derfor ønsket vi å lage en eventyrstund som kunne inspirere barn til å røre på kroppen og tulle og tøyse litt igjen, sier hun.

Resultatet ble Revejakt, en aktiviserende eventyrstund inspirert av reglen «Vi skal ut på bjørnejakt». I denne eventyrstunden kan barna leke at de blir med Hedda på tur for å finne ut hvor reven bor. Hedda lager lyder og bevegelser som barna kan gjenta der de sitter foran skjermen og leke at de leter etter reven blant annet i skogen, enga og ved en bringebærbusk.

Det er allerede mange som har sette den digitale eventyrstunden, som ligger åpent tilgjengelig på YouTube. Siftelsen Litteraturhuset samarbeider også tett med barnehager over hele Norge, så i tillegg skal over 300 barn fra alle kanter landet få være med på fysiske eventyrstund med Revejakt i sin egen barnehage.

-Barn trenger kulturelle tilbud de kan oppleve i en sosial setting, ikke bare på en to-dimensjonal skjerm. Derfor kan barnehagene ta kontakt med Litteraturhuset og få tilsendt teksten til Revejakt slik at de kan arrangere sin egen fysiske eventyrstund, sier Kaluza.

Litteraturhusets egen forteller sier dette er viktig for at de voksne skal kunne tilpasse eventyret til sin barnegruppe, barna får mulighet til å komme med forslag til lyder og bevegelser de vil lage.

-Vi er så overveldet over den positive responsen fra barnehagene,  en barnehage skal til og med å oversette eventyret til samisk!

I over et år har barnehager over hele landet stått i en krevende situasjon og mange har vært tvunget til å nedprioritere tid til organisert lek og pedagogiske opplegg. Gjennom det digitale barnehagetilbudet og aktiviserende eventyrstunder som Revejakt prøver Litteraturhuset å gjøre det enklere for barnehagene å ta denne tiden tilbake.

For å se de Revejakt digitalt kan du trykker her, og alle eventyrstundene i Eventyrstund for de små og Flerspråklig fortellerstund finner du her.

For å få tilsendt teksten til Revejakt sender du en mail til barnehage@litteraturhuset.no