Gledelig pride!

1. juni 2021

Skråblikk på historien og kulturen

Skeiv historie, kjønnsuttrykk og grenseløs kjærlighet er blant temaene under årets Pride-program på Litteraturhuset.

Også i år har Litteraturhuset satt sammen et eget program i anledning Pride, med et knippe arrangementer både for barn og voksne.

– For både barn og voksne er det viktig å kunne kjenne seg representert og se et mangfold representert både i bøker og på skjermen. Med dette programmet vil vi vise noe av bredden som finnes i skeiv kultur, sier Madeleine Gedde Metz, ansvarlig for Pride-programmet.

 

Skeiv historieformidling

For unge og voksne er det skeiv historieformidling som står i fokus. Forfatter og tidligere leder for Forbundet for transpersoner i Norge (FTPN) Jan Elisabeth Lindvik gir oss skråblikk på den norske transhistorien i et digitalt foredrag.

– Med jevne mellomrom blusser transdebatten opp i media, ofte som om det var en ny konflikt. Vi tenkte at her trengs det folkeopplysning, for transpersoners kamp for rettigheter er ikke ny, sier Madeleine Gedde Metz.

Serie-suksessen It’s A Sin er tema for samtale mellom dramaturg Tone Johnsen, skuespiller Terje Strømdahl og journalist og forfatter Morten Hegseth. Her skildres 80-tallets homo-miljø i London og AIDS-krisens ankomst, en svært viktig del av skeiv historie.

 

Eventyr og forelskelser for barn og unge

Drag queen Nabi Yeon Geisha (Remi Johansen Hovda) er tilbake med en ny digital eventyrstund – denne gangen forteller hun sin versjon av eventyret «Den lille havfruen». 19. juni blir det også mulig å høre henne fortelle eventyret fysisk på Litteraturhuset – men vær rask med å bestille billetter, for her er det begrenset med plasser.

Forfatter Monica Steinholm blir intervjuet om ungdomsboka Nærmere kommer vi ikke, som handler om guttene Jens og Edors stormende kjærlighet, og forfatter og illustratør Nora Dåsnes inviterer leserne inn på arbeidsrommet i en digital Tegnesnakk, der hun blant annet tar for seg tegneserieboka Ti kniver i hjertet, om Tuva og hennes første forelskelse. Boka var en av to vinnere av årets beste tegneserie i 2020.

– Steinholm og Dåsnes har begge skrevet levende og gjenkjennelig om den første forelskelsen, som kan være både overveldende og skummel, uansett hvem du forelsker deg i, sier barne- og ungdomsansvarlig Camilla Kuhn.

 

Miniforedrag om skeiv inspirasjon

I år som i fjor suppleres programmet med digitale miniforedrag der fire unge forfattere forteller om et skeivt kulturfenomen eller -ikon som har betydd mye for dem. Forfatterne som bidrar er Bruno Jovanovic om illustratøren Tom of Finland, Sandra Kolstad om kunstneren Nicole Eisenman, og Ingrid Z. Aanestad om forfatteren Nina Bouraoui.

– Med disse miniforedragene vil vi vise hvilken betydning skeive kulturuttrykk har for tilhørighet og inspirasjon, og kanskje viser de også en ny side ved forfatterskapene, og sier Madeleine Gedde Metz.

 

Ingen arrangement