Henter verden inn til Litteraturhuset

29. september 2021

Henter verden inn til Litteraturhuset

Gjester fra Haiti og Sverige, klimaspørsmålet og Midtøsten etter den arabiske våren. Velkommen til senhøsten på Litteraturhuset!

–  Det er fantastisk at vi igjen kan få internasjonale forfatterbesøk, og ikke minst at vi trygt kan fylle huset igjen, slik at enda flere kan få med seg alle arrangementene våre, sier daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset, Susanne Kaluza.

27. oktober gjester haitiske James Noël Litteraturhuset. Noël er poet og forfatter, og aktuell på norsk med romanen Vakre vidunder, som tar for seg Haiti etter jordskjelvet i 2010, og retter skarp kritikk mot korrupsjonen i vestlige bistandsorganisasjoner. Noël møter sin norske forfatterkollega Demian Vitanza til samtale.

10. november er Sara Stridsberg tilbake på Litteraturhuset med en ny novellesamling, som spenner fra det realistiske til det eventyrlige. Hun møter forfatterkollega og Stridsberg-fan Kjersti Annesdatter Skomsvold til samtale om barndom, makt og vold.

Henter inn verden
Mens de rødgrønne sonderer om samarbeid i Hurdal, følger en gruppe forfattere nøye med på hvilke klimaløfter som vil komme. Før valget tok Maja Lunde og Anne Sverdrup-Thygeson initiativ til forfatternes klimaopprop, og 13. oktober får de med seg noen av underskriverne og holder hver sin appell til en ny regjering.

Ti år etter den arabiske våren er situasjonen om mulig enda verre i flertallet av landene. Hva har skjedd? 2. oktober vil NUPI-forsker Morten Bøås gi oss en statusrapport fra Libya, mens førsteamanuensis Jacob Høigilt tar oss med til Egypt 30. oktober. 20. oktober ser vi nærmere på vilkårene for demokrati i Midtøsten i dag med Rana Issa, Amal Wahab og Sirianne Dahlum.

Ny norsk litteratur
Stein Torleif Bjella er ikke bare en prisvinnende musiker, han er også forfatter. I høst kommer hans første roman, den originale og skakke Fiskehuset, og 3. november møter han forfatter og poet Endre Ruset til samtale om fiskevann, bygdeliv og seige onkler.

Gaute Heivoll og Victoria Kielland har begge skrevet kritikerroste romaner med utgangspunkt i historiske mord. 5. november møtes de til samtale om skyld og ansvar, fiksjonalisering av historiske mord, og det komplekse i forbryteres sinn.