24. september 2021

Skriveloftets æresplasser for 2021

For 2021 har tre forfattere har fått tildelt æresplasser på Skriveloftet til Litteraturhuset.

– På Litteraturhuset ønsker vi ikke bare å formidle, men også bidra til produksjon av ny litteratur og ny kunnskap. Derfor er det en stor glede å tildele tre forfattere æresplass på skriveloftet vårt, sier daglig leder ved Litteraturhuset Susanne Kaluza.

Skriveloftet på Litteraturhuset er viet til de som skriver og oversetter skjønnlitteratur og sakprosa, eller på andre måter jobber med det skrevne ord. Målet er å gi skrivende en rimelig arbeidsplass, et fellesskap av kolleger og et nettverk av andre de kan lære av slik at flere stemmer får plass. Prisen for en plass på Skriveloftet er fra 450 kr i måneden, og alle skrivende kan søke. Hvert år tildeles æresplasser etter søknad. De som tildeles æresplass får tilgang til Skriveloftet gratis i et helt år.

Komiteen som vurderte søknadene til æresplass besto i tillegg til daglig leder av programsjef på Litteraturhuset Linn Rottem og leder for Leser søker bok Monica Helvig.

 

For 2021 er de tre æresplass-forfatterne:

Ellisiv Lindkvist (f. 1973) er skjønnlitterær forfatter og dramatiker. Hun har gått på forfatterstudier i Tromsø og i Bø og debuterte med forestillingen «Begjær 1000» i 1999, og har siden utgitt dramatikk, romaner og kortprosa – blant annet Ditt røde hår, Unn, som ble belønnet med Havmannprisen. Hennes siste utgivelse er «Oh, Kulturmannen», en videreutvikling av boksingelen med samme navn. Stykket ble urframført under Bergen Dramatikkfestival i august 2020 og utgitt i antologien Sett herfra er alt annerledes.

Lisa Esohel Ogbeibor Knudsen (f. 1997) er rådgiver i Minotenk, hvor hun jobber med mangfold, representasjon, psykisk helse og rasisme. Hun har bakgrunn fra sosiologi og sammenliknende politikk, er tidligere prosjektleder i Antirasistisk senter, og utdanner seg til Dialogpilot ved UiO. Hun er også en aktiv samfunnsdebattant og skribent, og skriver nå på en sakprosabok om rasisme, identitetspolitikk og ytringsfrihet som kommer til våren.

Jon Rognlien (f. 1960) er oversetter, sakprosaforfatter og kritiker. Han har flere tiår som oversetter bak seg, blant annet av Umberto Eco, Paul Auster, Dave Eggers og Roberto Saviano. Nylig fullførte han hele Corto Maltese-tegneserien, og han har oversatt mer enn 250 kinofilmer for Arthaus og andre distributører. Han har også skrevet Den store ml-boka. Norsk maoisme sett nedenfra, er en aktiv spaltist, og fast litteraturkritiker i Dagbladet.

Mottakere forplikter seg til å bidra inn til Litteraturhusets program i løpet av året. Det kan være med et foredrag, et skolebesøk, en panelsamtale eller annet, avhengig av mottaker.

 

Om Skriveloftet:

Litteraturhuset har som formål å spre litteratur i bred forstand, bidra til mer ytringsfrihet og en kunnskapsbasert offentlig samtale. Toppetasjen på huset er viet til de som skriver og oversetter skjønnlitteratur og sakprosa, eller på andre måter jobber med det skrevne ord. Målet er å gi skrivende en rimelig arbeidsplass, et fellesskap av kolleger og et nettverk av andre de kan lære og slik hjelpe flere stemmer opp og frem.

Brukere har tilgang 06.00-02.00 alle årets 365 dager. De som tildeles æresplass får gratis arbeidsplass for et kalenderår.

Mer informasjon om tilbudet, hvem som kan få plass og søknadsprosess finner du her: www.litteraturhuset.no/skriveloftet