Knausgård til NorgeFoto: Nina Rangøy

10. oktober 2021

Knausgård til Norge

Når Karl Ove Knausgård slipper sin nye roman i høst kommer han kun én gang til Norge. Da gjester han Litteraturhuset.

NB! Arrangementet er nå dessverre utsolgt i Universtitetets aula. Vi strømmer også samtalen til folkebibliotek rundt om i landet. Hør med ditt lokale bibliotek om de skal strømme samtalen, eller se mer her.

-At Karl Ove Knausgård ruller ut en vidtspennende, ny romanserie, er en internasjonal begivenhet. Få norske samtidsforfattere har samme posisjon som ham. Vi er utrolig stolte over at han velger å ha det ene arrangementet sitt i Norge sammen med oss på Litteraturhuset, sier daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset Susanne Kaluza.

I dag ble det kjent at Karl Ove Knausgård kommer til Norge dagen før lanseringen av hans nye roman, Ulvene fra evighetens skog. Dette er en frittstående fortsettelse av fjorårets kritikerroste mastodont Morgenstjernen, og Knausgård planlegger minst tre bøker i samme serie. Litteraturanmelder Sindre Hovdenakk i VG kalte Morgenstjernen “en storslått leseopplevelse”, mens Inger Bentzrud i Dagbladet beskrev den som “djevelsk god”.

Morgenstjernen er allerede utgitt i Sverige, Danmark, Storbritannia og USA. Det knytter seg derfor stor spenning til bok nummer to i serien. Ulvene fra evighetens skog er allerede solgt til seks land.

Knausgård bor til daglig i London sammen med sin kone og sju barn. Han har ikke gjestet Norge for å snakke om egen litteratur siden 2015. Når han nå 28. oktober kommer på Litteraturhusets arrangement for å snakke om sin rykende ferske roman, er det en begivenhet for alle hans norske lesere. Samtalen vil foregå i Universitetets Aula og direkteoverføres via prosjektet “Direkte fra Litteraturhuset” til folkebiblioteker over hele landet.

– Vi ønsket at så mange som mulig skulle ha mulighet til å få med seg denne unike samtalen. Derfor flytter Litteraturhuset for første gang ut av murhuset i Wergelandsveien og inn i Universitetes Aula. I aulaen er det plass til 400 publikummere, dobbelt så mange som i vår største sal. Samtidig har vi et stort nettverk av folkebibliotek som vil få mulighet til å sende samtalen direkte. På den måten styrker vi de lokale møteplassene. Som nasjonalt litteraturhus er det viktig for oss å skape en felles nasjonal begivenhet der lesere fra Alta i nord til Lillesand i sør får være med, sier Kaluza.

Arrangementet i Universitetets Aula innledes av daglig leder på Litteraturhuset, Susanne Kaluza, før Karl Ove Knausgård møter kulturredaktør i Morgenbladet Ane Farsethås til en timelang samtale om litteratur, familiebånd, døden, og det vi ikke forstår.

Karl Ove Knausgård gjestet Litteraturhuset første gang i 2009, i en samtale med forfatterkollega Tore Renberg om Min kamp-serien. Siden har han besøkt huset en rekke ganger.

Allerede våren 2020 hadde Litteraturhuset planlagt å bevege seg ut Wergelandsveien, når Nobelprisvinner Olga Tokarczuk og forfatter Joyce Carol Oates skulle gjeste Litteraturhuset – henholdsvis i Universitetes Aula og Det Norske Teatret. På grunn av pandemien måtte begge besøk utsettes. I stedet blir det en av Norges største nålevende forfattere som får Litteraturhuset til å flytte på seg for første gang.

-Dette er noe vi vil gjøre mer av fremover. For Litteraturhuset som ikke-kommersiell stiftelse er det viktig å hele tiden jobbe frem nye måter å nå ut til folk, formidle interesse for bøker, lesing og kunnskap. De siste to årene har vi hatt stor suksess med flerspråklige videoer, podkaster for barn og voksne og nasjonale digitale skolebesøk for å nevne noe. Denne høsten har vi flere spennende samarbeid på gang, både i og utenfor vårt. Det er bare å følge med!

Les mer om Knausgårds besøk her.

Kontaktpersoner

Susanne Kaluza

Daglig leder.

Susanne har personal, budsjett og resultatansvar for Stiftelsen Litteraturhuset. Hun har bakgrunn fra mediebransjen, har gitt ut fem bøker og sitter i en rekke styrer.