Lys i høstmørketFoto: Baard Henriksen (Petterson), Ekko von Schwichow (Rishøi), Forlaget Press (Mendelsohn) og Kristin Svanæs-Soot (Ullmann)

27. oktober 2021

Ullmann, Petterson, Mendelsohn og Rishøi

Store stjerner og ferske stemmer blir å se på Litteraturhusets scener før jul.

Med sin syvende roman befester Linn Ullmann sin posisjon som en av Nordens aller viktigste forfatterstemmer. I hennes nye roman Jente, 1983 møtes to personer: den 16-årige jenta og kvinnen hun skal bli nesten fire tiår senere. På Litteraturhuset møter Linn Ullmann den anerkjente danske kritikeren, forfatteren og kulturjournalisten Klaus Rothstein til en samtale om ungdom og aldring, gjennom minner og glemsel.

I høst utgir Per Petterson sitt hittil mest omfattende verk både i sidetall og innhold. Petterson er sjelden ute og snakker om bøkene sine. Det der derfor ekstra stor stas at han 17. november kommer til Litteraturhuset møter Karin Haugen til samtale om lesningen og skrivingen som ble noe annet under pandemien. Den ble et avbrudd, en annen skrift og boka Mitt Abruzzo. Journal 29.1 – 18.7.2021.

Nye stemmer
Endelig er det tid for å bli kjent med årets skjønnlitterære debutanter. Endelig skal Berner-kjelleren pakkes full av mennesker og etablerte forfatter ønsker de nye stemmene velkommen opp på scenen og inn i den litterære offentligheten. 1. og 2. desember inntar over 40 bokdebutanter Litteraturhuset for å lese trykkferske førstebøker. Hver og en blir presentert av en etablert forfatterkollega under De store debutantdagene.

De vonde og vakre
Den amerikanske forfatteren Daniel Mendelsohn skulle opprinnelig ha besøkt Litteraturhuset i august, men reisen ble utsatt på grunn av pandemien. Nettopp hvordan verden rundt oss former historiene vi forteller, er et av de sentrale spørsmålene i Mendelsohns seneste bok Tre ringer. Den tar for seg tre forfattere som alle skrev sine hovedverker i eksil. 22. november kan Daniel Mendelsohn endelig møte professor i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo, Helge Jordheim, til samtale på Litteraturhuset. 

Når Ingvild H. Rishøi er tilbake med utgivelsen Stargate: En julefortelling, er det like hjerteskjærende og håpefullt som før. Her er det omsorgspersoner som svikter, barn som må bli voksne litt for fort, og en hard hverdag som ikke kommer dem i møte – men også kjærlighet, drømmer og et evig håp om at ting kan bli bedre. 24. november møter hun Alf Kjetil Walgermo, forfatter og kulturredaktør i Vårt land, til samtale om håp, søsterskap og julemagi i en blokk på Tøyen.

Ære og pepperkaker
Det blir ikke jul uten, er det flere som har uttalt om NM i litteratur som går av stabelen 15. desember. Her sitter quizzere skulder ved skulder i Wergeland-salen og hiver i seg pepperkaker i håp om at sukkerrushet skal lede dem inn på løsningen på de finurlig uttenkte spørsmålene fra spørremestre Tuva Ørbeck Sørheim og Anne Gaathaug. Vil du være med i kampen om Litteraturhusets vandrepokal må du skynde deg å melde deg på NM i litteratur

 

Ingen arrangement