To tungvektere på skolebesøk med hemmelige agenter og undevannsmonstre 1Foto: Philip Frogg // Litteraturhuset

6. november 2021

To tungvektere på skolebesøk med hemmelige agenter og undevannsmonstre

3300 elever skolebesøk med tungvekterne Bjørn Sortland og Hans Jørgen Sandnes

­– Hvem tør å lukte på blekksprutblekket? Hans Jørgen Sandnes utfordrer noen av de 220 elevene i salen til å delta på scenen under forrige ukes forfattermøter for 3.-5.trinnet. Sandnes, som er mest kjent som mannen bak illustrasjonene i bokserien om Detektivbyrå 2 besøkte Litteraturhuset i hele fire dager med sin egen serie Krypto. Mer enn 1500 elever fikk oppleve en skoletime med den folkekjære illustratøren og forfatteren, og begeistringen blant både elever og lærere var stor.

To tungvektere på skolebesøk med hemmelige agenter og undevannsmonstre 2

Foto: Philip Frogg // Litteraturhuset

Lærer Marte Ditlefsen hadde med seg 4. trinn fra Vålerenga skole for første gang, og forteller at barna har lest bøkene i forkant og var kjempegira.
– Dette var inspirerende! Det har vært helt fantastisk å komme hit, så godt for ungene å møte forfattere og komme seg ut av skolen igjen.

Også lærer ved Trosterud skole, Vigdis Gundersen, gir Sandnes de beste skussmål:

– Dette var utrolig variert og veldig godt pedagogisk lagt opp. Vi holder akkurat på med å bygge opp fortellinger i undervisningen, så dette var midt i blinken. Fint for barna å se hvor utrolig mye arbeid som ligger bak en bok. Og hvor viktig det er å trene på ting for å bli god!

To tungvektere på skolebesøk med hemmelige agenter og undevannsmonstre

Foto: Philip Frogg//Litteraturhuset

Sandnes selv forteller at møtene med barna på Litteraturhuset har vært helt fantastiske:

– De første rundene var som et sjokk, der verden våknet til live etter korona-dvale. Men all energien og entusiasmen – det er supergøy! Og det er helt avgjørende å møte leserne. Det er som en påminning, der 10-åringen i meg selv våkner til live igjen og sier: Husker du? Det er meg du lager bøkene for!

To tungvektere på skolebesøk med hemmelige agenter og undevannsmonstre 3

Foto: Philip Frogg // Litteraturhuset

Også 6.-7 trinn fikk besøk av en velkjent forfatter, da Bjørn Sortland denne uka møtte 1792 elever fordelt på 9 forestillinger.

To tungvektere på skolebesøk med hemmelige agenter og undevannsmonstre 4

Foto: Philip Frogg // Litteraturhuset

Han hadde med seg bøkene han har laget sammen med illustratør Ketil Selnes; serien om Johhny777, som helt ufrivillig blir hemmelig agent som må redde verden. Sortland, som i tillegg til å være forfatter jobber som professor i kreativ skriving på NBI’s forfatterutdannelse, delte villig av seg med skrivetips til barna, og fikk dem til og med til å avlegge ed, til stor latter fra store og små:

– Gjenta etter meg: Vi lover…på tro og ære… …å ikke skrive shitty fortellinger!

Sortland forteller etter forestillingene at han kjenner seg heldig som kan møte barna på denne måten:

–  Særlig hvis jeg når dem, og greier å skape et rom der lesing og litteratur blir levende og relevant. De er ærlige, og som oftest entusiastiske. Når noen har veldig presise og intelligente spørsmål, som jeg ikke hadde forventa, så er det gull.

To tungvektere på skolebesøk med hemmelige agenter og undevannsmonstre 5

To tungvektere på skolebesøk med hemmelige agenter og undevannsmonstre 6

Foto: Philip Frogg//Litteraturhuset

Litteraturhusets barne- og ungdomsansvarlige, Camilla Kuhn, forteller at disse to ukene har vært en stor kontrast til de tomme seteradene som preget våren:

– Det har vært en enorm pågang, fulle saler, og over 900 elever på venteliste disse to ukene. Så vi er uendelig glade for å ha Sparebankstiftelsen i ryggen slik at vi fortsatt kan lage disse gode møtene mellom leserne og de som lager bøkene – for behovet er helt klart stort. Nå gleder vi oss til flere besøk i ukene som kommer!

Skolebesøkene er mulig takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Til sammen får hvert år et sted mellom 14 -17 000 elever et nært møte med forfattere på Litteraturhuset. Årets skolebesøk består av et kombinert digitalt- og fysisk tilbud.