Møt vårt kunstneriske råd!Foto: Safia Elhillo (Chigumadzi), Smart Banda (Chingonyi), Numero Unoma (Barrett), creative commons (Mohamed og Owuor) og Sigurd Fandango (Liebe Delsett)

20. januar 2022

Møt vårt kunstneriske råd!

Nye og toneangivende litterære stemmer skal bidra inn i prosjektet om afrikansk litteratur.

I 2022 starter Litteraturhuset et fireårig prosjekt for å løfte afrikansk litteratur og øke nordmenns kunnskap om det afrikanske kontinentet. Prosjektet er støttet av NORAD.

Som et ledd i prosjektet har Litteraturhuset opprettet et kunstnerisk råd, som vil bidra med kunnskap, råd og kjennskap til unge litterære stemmer.

– Det er viktig for oss å gjennomføre prosjektet i tett dialog med afrikanske kulturinstitusjoner og forfattere. Vi er så glade for å ha med et knippe av vår tids mest spennende og nyskapende litterære stemmer på laget, sier Susanne Kaluza, daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset.

Det kunstneriske rådet består av Nadifa Mohamed, Igoni Barrett, Yvonne Adhiambo Owuor, Kayo Chingonyi, Panashe Chigumadzi og Andreas Liebe Delsett. Les mer om medlemmene nedenfor.

– De som utgjør det kunstneriske rådet er alle strålende forfattere som burde leses av flere. I tillegg er alle dypt engasjerte i å løfte fram flere kunstnerstemmer på det afrikanske kontinent og i diaspora. Vi er glade og stolte over at de vil bidra til prosjektet vårt, sier prosjektleder Åshild Lappegård Lahn.

 

Les mer om medlemmene av det kunstneriske rådet her:

Nadifa Mohamed (SO/UK)

Mohamed er forfatter av tre romaner, og de to tidligste, Svart mamba og De tapte sjelers land, er oversatt til norsk. I 2017 deltok Mohamed under Litteraturhusets somaliske dager, og under pandemien intervjuet hun Arundhati Roy og Édouard Louis i Litteraturhuset og Linn Ullmanns podkast How to Proceed. I 2013 sto hun på magasinet Grantas liste over beste unge britiske forfattere. Mohameds siste roman, The Fortune Men, ble kortlistet til den prestisjetunge Booker-prisen i 2021. Hun underviser i skrivekunst ved Royal Holloway University i London.

 

 

Igoni Barrett (NG)

Igoni Barrett har gjort seg bemerket med to kortprosasamlinger, og ikke minst debutromanen fra 2015, Blackass. I 2019 deltok han under Litteraturhusets åpningsuke Svart/hvitt sammen med blant annet Roxane Gay og Claudia Rankine. Barrett har blant annet blitt tildelt stipender fra Chinua Achebe-senteret og Norman Mailer-senteret. Han startet den populære arrangementsrekken BookJam i Nigerias hovedstad Lagos. I 2014 sto Barrett på Hay-festivalens liste over de 39 beste forfatterne sør for Sahara under 40 år.

 

Yvonne Adhiambo Owuor (KE)

Owuor er en forfatter og manusforfatter fra Kenya. Hun har tidligere ledet Zanzibar internasjonale filmfestival. I 2003 vant hun novellekonkurransen Caine Prize for African Writing, og i 2013 kom debutromanen Dust, som ble tildelt Jomo Kenyatta Prize for Literature. I 2015 gjestet hun Litteraturhuset, et besøk som resulterte i norsk oversettelse og utgivelse av Dust. I 2019 fulgte den kritikerroste The Dragonfly Sea.

 

 

Kayo Chingonyi (ZM/UK)

Chingonyi er poet og redaktør, og har gitt ut to kritikerroste diktsamlinger: Kumukanda (2017) og A Blood Condition (2021). I 2019 tok han del i Litteraturhusets bestillingsverk Følelsenes politikk, som ble framført i Oslo, Moss, Trondheim, Bergen og Frankfurt. Chingonyi er vinner av Dylan Thoms-prisen og Geoffrey Dearmer-prisen, og kortlistet til blant annet T. S. Eliot-prisen. Han underviser i skrivekunst og har redigert en antologi med svart britisk poesi som kommer våren 2022.

 

 

Panashe Chigumadzi (ZW/ZA)

Chigumadzi er journalist og forfatter av både skjønnlitteratur og essayistikk, sist det kritikerroste lang-essayet These Bones Will Rise Again. I 2016 kuraterte hun den første utgaven av den sør-afrikanske litteraturfestivalen Abantu. Hun har også grunnlagt nettmagasinet VANGUARD for unge, svarte kvinner i Sør-Afrika. For debuten Sweet Medicine ble hun tildelt K. Sello Duikers litteraturpris. Chigumadzi holder for tiden på med en doktorgrad ved Harvard University.

 

Andreas Liebe Delsett (NO)

Delsett er tidligere programsjef ved Litteraturhuset, hvor han i en årrekke har jobbet med formidling av afrikansk litteratur, og introdusert forfattere som Yvonne Owuor, Igoni Barrett og Binyavanga Wainaina for et norsk publikum. Delsett er skribent og forfatter, og i 2019 ga han ut boka Kjøkkenveien. Han har tidligere bodd i Sør-Afrika, og holder for tiden på med en bok om landet.